Fanoušek proti primátorovi: Jak udržet ve městě extraligu?

Vary hrají velkou hru o budoucnost hokeje. Peněz je málo, a tak extraligový klub přemýšlí, jestli zůstane.

Přidejte nám, jinak odejdeme, pohrozila HC Energie magistrátu. Šéfy klubu zvedl ze židlí návrh městského rozpočtu na letošní rok. Podle něj Energie dostat 11,3 milionu korun. Je to málo, tvrdí hokejisté. Máte novou halu, musíme ji splácet, odpovídá magistrát. Může vedení města pro zachování extraligového hokeje ve Varech udělat víc? Odpovídají primátor Petr Kulhánek a předseda fanklubu HC Energie Karlovy Vary Viktor Tůša.

Může být snížená dotace od města důvodem k odchodu Energie z Varů?

Petr Kulhánek Myslím, že teď, kdy jsme snížili podporu o jeden a půl milionu oproti loňsku, to není hlavní důvod. Rozpočet klubu se pohybuje okolo sta milionů. Ale chápu, že když šetří více podporovatelů, může to pro klub znamenat potíže. Věřím ale, že jsou řešitelné.

Viktor Tůša Bohužel to možné je. Ekonomická situace v našem kraji je špatná, firmám chybí peníze. A schopných sponzorovat klub je čím dál méně. Pan Holoubek dává do hokeje obrovské sumy a město mu ještě hází klacky pod nohy. Za fanoušky mu chci poděkovat, že se tady hraje hokej na tak vysoké úrovni.

Jak může město hokejistům pomoci, když v rozpočtu chybějí peníze?

Petr Kulhánek Hypoteticky jsou možné následující varianty. Kapitálový vstup města do klubu, využití nepovinných sportovních grantů, jednání s novými potenciálními sponzory, případně generálními partnery. Dále motivační příspěvek v případě postupu do play-off, a to z mimořádných příjmů města, nezahrnutých do rozpočtu. Z Karlovarské teplárenské.

Viktor Tůša Tím, že ho bude veřejně podporovat, nikoli zpochybňovat vše, co se kolem hokeje děje. Musí být cítit, že o hokej stojí. Že mu záleží na přání lidí. Hokej je jedna z mála zábav, kterou ve městě máme.

Lidé ve městě rádi skloňují dluhy klubu. Jaké o nich máte informace?

Petr Kulhánek Vycházím z veřejně přístupných dokumentů v obchodním rejstříku. Ukazují sice nevelkou, ale každoroční ztrátu. A ta se kumuluje. V rozvaze jsou i další závazky klubu. Byli jsme však ujištění, že proti ztrátě i závazkům klubu stojí odpovídající aktiva a klub není předlužený.

Viktor Tůša Své informace mám, ale nepřísluší mi je komentovat. Tolik do toho nevidím.

V kauze peněz pro hokej se často tasí karta dětí. Vnímáte to ze strany klubu jako vydírání?

Petr Kulhánek Jako vydírání snad ne. Chápu, že pro klub jsou děti důležité. Nelze hrát extraligu bez souběžné výchovy mládeže. Ale trochu mě zamrzelo, že celou věc postavili tak, že město je jediný viník. Že pokud nedodá peníze, budou stovky dětí bez vyžití. Shrnu-li to, pak nátlak s dětmi na štítě je nepřiměřený.

Viktor Tůša Někdo to vidí jako vydírání, já to vidím jinak. Dát své dítě na hokej stojí hodně peněz. Ale díky klubu dnes mohou hrát hokej i děti z málo majetných rodin. Spoustu dětí zaměstnává hokej tolik, že se nemají čas poflakovat po ulicích.

Kdyby hokejisté odešli, zůstala by ve městě prázdná aréna, která se stavěla hlavně kvůli hokeji. Jak velký problém by byl ji naplnit?

Petr Kulhánek Obrovský! Ne snad, že by v současnosti neměla i jinou náplň než hokej, ale asi nemůžeme pořádat každý týden velkou show. Tedy, možné to asi je. Dokázali bychom takový program sestavit. Ale domnívám se, že ve městě ani v širší spádové oblasti zatím není dostatečná kupní síla, aby arénu s takovým programem pravidelně naplnila. Odchod extraligového hokeje by jistě na určitou dobu znamenal zásadní výpadek náplně, nemluvě o penězích. Je pravda, že v aréně můžeme pořádat koncerty a další akce, ale primárně je to hokejová aréna. Odpovídá tomu uspořádání sedadel, technika, všechno. Je stavěná na dění na celé ploše. Pokud se show odehrává jen na pódiu, tedy v jednom bodě, je část kapacity za jevištěm nevyužitelná. Mít halu pro extraligový hokej a hokej v ní nehrát, to je jako nemít v trafice noviny.

Viktor Tůša Aréna stojí nejen kvůli hokeji. Je tady pro zábavu lidí ve městě, potažmo v kraji. Koná se v ní řada akcí, které by se ve Varech jinak neděly. Bohužel jsou většinou předražené a člověk si je ze své skromné výplaty nemůže dovolit. Všichni víme, jak si vedeme v průměrném platu ve srovnání se zbytkem republiky. A to nám průměr zvedá Sokolovská uhelná. Na to, jak jsme chudý kraj, jsou tady ceny přemrštěné. A teď nemluvím jen o akcích v aréně. Hala se stavěla i pro filmový festival, bohužel jí pan Bartoška pohrdá. Aréna by využitá byla, ale bez hokeje se neuživí.

Sledujete reakce hokejových fanoušků? Jedním dechem říkají, že za klubem stojí. Druhým dechem ale odmítají přenášení zodpovědnosti za situaci v klubu na město…

Petr Kulhánek Ta reakce je daná tím, jak byl problém od začátku postavený. Faktem je, že nejen karlovarský, ale obecně český hokej čekají horší časy. Některé věci a procesy se budou muset přehodnotit. Změní se způsob financování sportu, shodou okolností jsou dočasně omezené také možnosti sponzorů. Bohužel, první informace příznivcům hokeje od klubu nezněla: Čekají nás změny, musíme se vypořádat s problémy a hledat cesty, jak to ukočírovat. Ale: Pozor, město nám likviduje hokej! Říkám pořád, že tak to není. Nesnižujeme podporu likvidačním způsobem. A nesnižujeme ji ani proto, že bychom se chtěli hokeji potutelně mstít. Ale i my čelíme tomu, že musíme fungovat ve změněných podmínkách. Doufejme jen dočasně.

Viktor Tůša Ano, sleduji. A dost mě znepokojují. Na jednu stranu chápu město, že musí šetřit. Na druhou stranu šetří na špatném místě. Návod, jak ušetřit, který navrhlo předsednictvo fan clubu, jsem již zaslal všem zastupitelům. Zastavují vás na ulici lidé kvůli situaci v hokeji?

Petr Kulhánek Zastavují. Někteří říkají, že neděláme dobře a že všechno zanikne. Jiní mají pocit, že hokej není nijak důležitý a město se bez něj obede. Obojí je trochu extrém, se kterým nesouhlasím. Ale většina lidí, se kterými mluvím, uvažuje střízlivě. Říkají, že hokej tady má svou tradici. Z provinčního okresního klubu se vyšplhal až do extraligy a také ji už vyhrál. Zajímá tisíce lidí a stovky se do něj aktivně zapojují. Opravdu není způsob, jak to vše i za cenu nějakých úsporných opatření zachovat? Říkám jim, že si myslím, že zachovat lze. I za cenu nějakých omezení. Jako ekonom věřím, že to jde.

Viktor Tůša Ano. Spousta lidí se ptá, jestli vím něco bližšího a jak to vypadá. Hokejem teď žiju ještě víc. Nedovedu si představit, že by se ve Varech extraliga nehrála. Byla by to katastrofa pro mnoho lidí, a ve finále i pro naše město.