FBI popřela tvrzení hackerů, že jí ukradli data Applu

I takový iPad společnosti Apple má své unikátní UDID.

I takový iPad společnosti Apple má své unikátní UDID. Zdroj: CTK

Zatímco společnost Apple se k uniknutému seznamu unikatních identifikačních čísel, které mají všechny produkty společnosti nevyjádřila, FBI popřela, že by seznam mohl uniknout skrze její notebook. Hackeři přitom tvrdí, že data stáhli z notebooku federálního agenta.

V pondělním prohlášení úřad FBI informuje, že sice zprávy o prolomení notebooku patřícímu organizaci zaregistroval, ale nemá v současnosti žádné důkazy ani indicie, že by se tak skutečně stalo.

Včerejší zveřejnění milionu unikátních čísel ze seznamu s celkem dvanácti miliony položek mělo podle hackerů rozvířit diskusi nad tím, jaká data FBI schraňuje. Hackeři předpokládali, že federální úřad únik dat popře a zároveň vyjádřili obavy, že pomocí těchto informací sleduje lidi.

Někteří počítačoví experti přitom připouštějí, že data nemusela pocházet od společnosti Apple. „Všechny ty informace mohly být posbírány při komunikaci aplikací se servery. Aby dokázala posbírat data z dvanácti milionů, musela by to ale být nějaká úspěšná bezplatná aplikace, pravděpodobně s reklamou,“ napsal na svém blogu Marco Arment, tvůrce aplikace Instapaper.

„UDID (unikátní ID firmy Apple) jsou problém a bylo v hledáčku hackerů už nějakou chvíli. Je na čase, aby s tím něco Apple udělal,“ řekl deníku USA Today technický ředitel společnosti Network Box Pierluigi Stella.

Tomu, že informace nepocházejí přímo od výrobce nasvědčuje fakt, že dvanáct milionů zařízení je jen zlomkem počtu prodaných výrobků s operačním systémem iOS. Jen za loňský rok prodal Apple 156 milionů iOS zařízení.