Felicia Golden Prague: Skvostný koncept, který nikdy nedostal šanci na sériovou výrobu

Škoda Felicia Golden Prague

Škoda Felicia Golden Prague Zdroj: Jiří Káš

Škoda Felicia Golden Prague
Škoda Felicia Golden Prague
Škoda Felicia Golden Prague
Škoda Felicia Golden Prague
Škoda Felicia Golden Prague
19
Fotogalerie

Když se v březnu 1998 v Ženevě odhalila Škoda Felicia s novou tváří, sériová auta na osvíceném pódiu nečekaně doplnil také zářivě zlatý koncept Golden Prague, obdařený mnoha neznámými doplňky. Měl jen jedinou chybu – nikdy nedostal šanci na sériovou výrobu.

Začínáme teď: Za devatero horami a devatero řekami se u Ženevského jezera kdysi každoročně konal prestižní a velkolepý autosalon. Toho jara roku 1998 zde Škoda celému světu poprvé představila svoji nejkrásnější dceru Felicii s čerstvě přepudrovanou tváří. Její půvab návštěvníky veletrhu okouzlil natolik, že vedle sériových vozů stojící speciální verzi ve zlaté metalíze nevěnovali o moc více pozornosti než obyčejnějším sestrám.

Tím spíše, že dělala přílišné drahoty a nikomu z příchozích se neotevřela. Nechala si přitom honosně říkat Golden Prague, což půvabné cizince ve světle švýcarských refl ektorů přidávalo na urozenosti. Premiéra zlaté škodovky byla navíc trefně načasovaná – Felicia Golden Prague se veřejnosti představila rovných 21 dní po vybojování českého olympijského hokejového zlata v Naganu!

„Chystá se další akční model,“ suše hlásil na adresu studie zmatený dobový motoristický tisk. Odstín laku jak pro vítěze mistrovství světa, dvoubarevná litá kola s pneumatikami 195/50 R 15, dvojité čočky čirých čelních světlometů, zcela zahlazené podélné gumové střešní lišty, aerodynamické stěrače i zrcátka a graficky futuristické zadní svítilny totiž dávaly naději, že někdejší úspěch Felicie Laurin & Klement inspiroval automobilku k postavení další luxusní limitované malé škodovky. Chybělo už jen specifické logo.

Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají?

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub

Orloj, kůže a hvězdy

Vnitřek byl neméně působivý, potažení palubní desky kůží dvou barev a ve stejném duchu zpracované čalounění si v ničem nezadaly ani s tehdejšími nejdražšími mercedesy. Přístrojový štít navíc připomínal hvězdářské dalekohledy a strop byl posetý horoskopickými znameními. Případné cestující felicia lákala pohodlnými hlavovými opěrkami s motivem pražského staroměst skéhoorloje. Kdo by této nevšední kombinaci odolal! Tak krásnou kabinu tehdy nedokázala nabídnout ani podstatně modernější octavia ve špičkovém stupni SLX, která na opravdu elegantní palubní desku teprve čekala.

Prohlédněte si koncept Škoda Felicia Golden Prague v galerii

Celý článek najdete zde >>>