Festival reSITE upozorní na lepší územní plánování měst

Zkvalitnění městského života a veřejných prostor či efektivní územní plánování jsou hlavními tématy blížícího se prvního ročníku mezinárodního festivalu reSITE, který bude v Praze probíhat 21. - 27. května. Leitmotivem pilotního ročníku festivalu, jehož cílem je představit různé pohledy na tvorbu a efektivní proměnu měst, je plánovaná proměna pražských nábřeží. Festival spojuje jak architekty a urbanisty z celého světa, tak i občanské iniciativy, zástupce samosprávy, developery i řadové občany. Uvedli to organizátoři projektu.

“Akce se koná v době, kdy česká metropole intenzivně řeší nový územní plán a její obyvatelé jsou velmi citliví na transparentnost v jednání představitelů města. Dosavadní systém se jednoznačně přežil. Byl neefektivní a nahrával korupčnímu jednání. Rádi bychom využili nálady ve společnosti a pokusili se ukázat, že o budoucnosti města se dá přemýšlet i mnohem transparentněji a chytřeji. A hlavně společně,“ říká Martin Joseph Barry, americký architekt a držitel Fullbrightova stipendia, který je zároveň ředitelem festivalu.

Festival reSITE nabízí během sedmi dní bohatý program určený odborníkům i nejširší veřejnosti. Součástí festivalu jsou volně přístupné workshopy, cyklojízdy, pouliční umělecké akce, realizace městské intervence „dočasného parku“ na Náplavce, městské hry v centru Prahy či premiéra dokumentárního filmu o vlivu městského designu na život člověka Urbanized autora Garyho Hustwita.

Na piazzettě Národního divadla vyroste obří bublina - multifunkční objekt berlínského umělecko-architektonického seskupení Raumlabor, v němž proběhnou diskuse o městském designu s domácími a mezinárodně uznávanými experty, komunitní workshop Nadace Partnerství, zaměřující se na kreativní řešení vltavského nábřeží, i večerní promítání zmíněného filmu. Během festivalu budou vystaveny výsledky mezinárodní ideové studie na vltavské nábřeží Skanska Bridging Prague.

Jádrem festivalového programu bude dvoudenní mezinárodní konference zaměřená na problematiku veřejných prostranství. Na akci, jež se uskuteční 23. a 24. května ve Veletržním paláci, potvrdili účast mezinárodní odborníci. Poprvé se tak spojí architekti, zástupci samosprávy, investoři i široká veřejnost, aby zahájili diskuzi nad budoucností městského plánování a začali společně hledat řešení s důrazem na zlepšování kvality veřejného prostoru a života ve městech. Pozvání k diskusi přijali například známý urbanista Jan Gehl z Kodaně, hosté z newyorského magistrátu Alexandros Washburn a Janette Sadik-Khan, Reinier de Graaf z rotterdamského architektonického ateliéru OMA či náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček.

www.reSITE.cz.