Fezko chce další titul

Hráči strakonického Fezka vstoupili do sezony po šesti letech bez trenéra Faměry.

Chtělo by se říct, že strakoničtí vodní pólisté začali sezonu jako vždy, ale ona to vlastně není úplná pravda. Na kraji bazénu nestál při zápase pětinásobných mistrů republiky trenér Karel Faměra. Ten se po zisku pátého titulu v létě rozhodl opustit pozici trenéra i předsedy oddílu.

„Podívat se nepřišel, protože jeho syn hrál zrovna kvalifikaci o Euroligu a byl sledovat jeho,“ omlouval jeho nepřítomnost Marek Fügner, který po něm převzal roli předsedy oddílu. „Chtěli mě uvrtat i na post trenéra, ale já chci ještě hrát,“ dodal vzápětí.

Léto se u strakonického bazénu neslo hlavně v duchu personálních změn. Hledalo se, kdo by mužstvo převzal. Nakonec volba padla na Václava Truhláře, který nabídku přijal. „Je to člověk, který bydlí v Praze, ale má strakonické kořeny,“ vysvětloval volbu bývalého trenéra reprezentace předseda oddílu.

Na tréninky dojíždí s Janem Zikmundem, který je také z Prahy, ale ve Strakonicích hraje už několikátou sezonu v řadě. „Povedlo se nám to takhle nějak skloubit a zatím to funguje,“ vysvětloval Fügner, který připomněl i další změny ve strakonickém mužstvu. Do brány přibyl David Kříž, který se k hraní vrátil po několika letech, a naopak do Prahy odešel studovat Jan Javůrek. „Stále za nás bude nastupovat, ale zatím je to složitější s tréninky,“ popsal Fügner.

Cíle jsou ty nejvyšší

Své fanoušky následně uklidnil. Změny se nijak nedotknou cílů mužstva. Fezko chce hrát znovu o titul a výsledky z prvního hracího víkendu tomu nasvědčují. Hradec Králové Jihočeši porazili 17:5 a nad nováčkem z Brna vyhráli 27:9. Zdá se, že to byla celkem pohoda, a Fügner jen souhlasí.

„S Hradcem Králové to byl zápas v duchu posledních sezon,“ popsal hrající předseda oddílu. „Brno je nováček a jejich vstup do nejvyšší soutěže pro ně byl spíš šokem,“ dodal k druhému zápasu.

Model letošního ročníku I. ligy se neliší od toho minulého. Rozdíl je jen v tom, že za výhru budou tři body oproti dvěma a při remíze se budou házet o jeden bonusový bod trestné hody. Do toho bude hrát Fezko Česko-Slovenský pohár, který začne 7. listopadu a finále bude na začátku prosince.

Navíc možná pojedou Jihočeši k přátelským zápasům do Německa, ale Euroligu nepřihlásili. „V současné době na ni nejsou finance,“ přiznal Fügner. „Možná ji přihlásíme v příštím roce.“ I z toho je vidět, na co tým pomýšlí.