FIFA se raduje, tržby z vysílacích práv stoupají

Joseph S. Blatter

Joseph S. Blatter Zdroj: ctk

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) oznámila, že prodala televizní práva na vysílání mistrovství světa v letech 2018 a 2022 v některých teritoriích – například v USA, Kanadě, v Austrálii či Karibiku. Částky, které od televizních stanic obdrží, budou podle FIFA vyšší než v předchozích letech.

Prodej práv v těchto regionech by měl federaci přinést minimálně 1,85 miliardy dolarů. Na částce má největší podíl americký trh. Právo vysílat fotbalové mistrovství světa na území USA získaly stanice Fox, Telemundo a rozhlasová stanice Futbol de Primera Radio. Cena za vysílací práva na území USA je 1,2 miliardy dolarů.

V Austrálii bude oba šampionáty vysílat televize SBS, v karibské oblasti stanice IMC a v Kanadě společnost Bell Media, pod niž patří stanice CTV, TSN a RDS. Bell Media porazila televizi CBC, jež byla dosud majitelem vysílacích práv. Australské stanice SBS a IMC jen prodloužily stávající kontrakt.

FIFA také vybrala společnost, která zajistí vysílání těchto dvou turnajů v 26 zemích na území Asie včetně Číny a Indie. V mezinárodním výběrovém řízení uspěla firma Infront Sports & Media. „Nabízí nejlepší balíček pro tuto důležitou událost a také velmi komplexní projekt jak z finanční, tak z marketingové stránky,“ uvedl Niclas Ericson, jenž má na starost prodej televizních práv. „Věříme, že nám tato volba pomůže dosáhnout na území Asie co nejlepších výsledků,“ dodal.

V některých oblastech došlo podle fotbalové federace k nárůstu ceny televizních práv až o 90 procent. A to i navzdory tomu, že FIFA byla v poslední době terčem kritiky kvůli volbě vedení a korupčním podezřením při výběru pořadatelů šampionátů. „Ukázalo se, že i v této době jsou naše soutěže velmi atraktivní a je o ně zájem,“ uvedl generální sekretář FIFA Jerome Valcke.