Finále Man Booker Prize ovládnou Britové

Pigeon English od Stephena Kelmana

Pigeon English od Stephena Kelmana

Letošní udílení prestižních literárních cen Man Booker Prize for Fiction již zná své favority. Do takzvaného shortlistu, tedy šestice finalistů, se probojovali Julian Barnes, Carol Birchová, Patrick deWitt, Esi Edugyanová, Stephen Kelman a A.D. Miller.

Šestice spisovatelů do „shortlistu“ je vybírána z třináctičlenného „longlistu“. „Seškrtat longlist na šest titulů bylo nevyhnutelně náročným úkolem. Je nám líto, že jsme museli vyřadit několik skvělých knih. Ale nakonec jsme se pod tlakem času rychle shodli, že šest těchto velmi rozdílných knih je skutečně nejlepších,“ prohlásila předsedkyně komise Stella Rimingtonová.

Ve finále tak komise 18. října vybere z The Sense of an Ending od Juliana Barnese, Jamrach’s Menagerie Carol Birchové, The Sisters Brothers Patricka deWitta, Half Blood Blues od Esi Edugyanové, Pigeon English Stephena Kelmana a Snowdrops A.D. Millera. Letošní shortlist tak jednoznačně ovládli se čtyřmi místy Britové, zbylí dva nominovaní jsou Kanaďané.

Do užšího výběru se tak nedostal například román Far To Go od Alison Pickové, který se odehrává v Československu na počátku Druhé světové války.

Šestice finalistů obdrží 2500 liber a designérskou edici své nominované knihy. Celkový vítěz si pak odnese cenu ve výši 50 tisíc liber. Prestižní ocenění také pozitivně ovlivňuje prodeje. Loňský vítěz Howard Jacobson prodal jen ve Velké Británii 250 tisíc výtisků své knihy The Finkler Question.

**