Finanční situace Yahoo je před chystaným prodejem údajně zoufalá

Šéfka Yahoo Marissa Mayerová

Šéfka Yahoo Marissa Mayerová Zdroj: ctk/ap

Americká internetová společnost Yahoo je ve „volném pádu“. Vyplývá to z analýzy, kterou bankéři společnosti připravili pro potenciální kupce. Finanční situace firmy je podle nich zoufalá.

Yahoo se chystá prodat některé své internetové operace a asijské aktivity a do 11. dubna hodlá přijímat předběžné nabídky. Pro potenciální kupce nechala vypracovat analýzu své současné situace, ze které vyplývá, že hospodaření společnosti je v katastrofálním stavu. Podle zprávy se očekává propad tržeb o patnáct procent a čistého zisku o dvacet procent.

Podle novinářky Kary Swisherové, která měla možnost do zprávy nahlédnout, jsou investoři z analýzy zmateni, protože z ní jasně nevyplývá, jak se jednotlivým oddělením společnosti daří. Může za to údajně zvláštní hospodaření Yahoo a neustálé přesouvání prostředků, které neumožňuje určit, jaké složky vydělávají a jaké jsou naopak prodělečné.

I přes zmatenou a negativně vyznívající analýzu se ale investoři nenechali odradit a hodlají předkládat své nabídky. Čeká se, že zájem by mohla mít například telekomunikační společnost Verizon Communications nebo vydavatelství Time.

Šéfka dostane zlatý padák

Kvůli špatné finanční kondici hodlá Yahoo propustit až 15 procent zaměstnanců ze současných 10,5 tisíc na devět tisíc. Společnost se také snaží omezit své výdaje, ale na hospodaření to zatím žádný pozitivní vliv nemá. Na firmě se naopak negativně projevují některá rozhodnutí kritizované šéfky Marissy Mayerové, která za akvizici některých startupů utratila miliardy, které se dosud nijak nezhodnotily.

Právě na odvolání Mayerové a celé správní rady Yahoo tlačí hedgeový fond Starboard Value, který už od roku 2014 poukazuje na nutnost změn ve společnosti. Pokud by Mayerová byla skutečně odvolána, přišla by si na odstupném na 37 milionů dolarů (asi 880 milionů korun), pokud by se tak stalo v rámci prodeje, nebo na 12,5 milionů ještě před prodejem.