Finanční úřad snížil půlmiliardovou pokutu ministerstvu zemědělství na polovinu

Budova ministerstva zemědělství

Budova ministerstva zemědělství Zdroj: CC BY SA 2.0: Jim Killock via Flickr

Ministerstvo zemědělství částečně uspělo s odvoláním proti obří pokutě 535 milionů korun od finančního úřadu za pochybení v IT zakázkách ministerstva v letech 2005 až 2011. Výše pokuty tak klesla na 287 milionů, tedy na téměř polovinu. Nicméně minimálně část pokuty bude muset zaplatit určitě. Na účet finančního úřadu již proto poslalo 82 milionů korun.

„Část odvodu jsme zaplatili v prosinci, a to z vlastních zdrojů,“ potvrdil deníku E15 mluvčí resortu Hynek Jordán s tím, že pochybení v zakázkách nastala za éry předchůdců nynějšího ministra Mariana Jurečky. „Současné vedení se snaží celou situaci řešit od nástupu v roce 2014 a minimalizovat finanční ztráty,“ dodal.

Finanční úřad tehdy argumentoval tím, že došlo k neoprávněnému použití prostředků státního rozpočtu a ministerstvo porušil ustanovení zákona o veřejných zakázkách. Jeden ze zájemců získal podle finančního úřadu zakázku bez vypsání zakázky, jindy prý byly podmínky připraveny tak, aby vyhovovaly konkrétním uchazečům.

Ministerstvo s pokutou od začátku nesouhlasilo a před rokem podalo i správní žalobu k městskému soudu. O ní zatím podle Jordána rozhodnuto nebylo. Finanční ředitelství podle ministerstva nezohlednilo výsledky šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Úřad konstatoval, že ministerstvo při administraci veřejné zakázky na IT služby nepochybilo. V případě, že městský soud žalobu ministerstva zamítne, budeme podávat kasační stížnost,“ uvedlo ministerstvo loni při podávání žaloby.

Zakázky na IT z inkriminované doby, během níž se v čele úřadu vystřídalo sedm ministrů převážně z ČSSD a ODS, se dostaly do centra pozornosti již přede třemi lety. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) za dotyčné šestileté období zkontroloval majetek a výdaje ministerstva za celkem 2,3 miliardy korun. „Kontroloři konstatovali, že rezort porušil několik zákonů. Za velmi závažné považují jeho chyby ve veřejných zakázkách za téměř miliardu korun,“ uvedl NKÚ v lednu 2013 s tím, že kvůli pochybení dokonce podal trestní oznámení.