Fotografičtí Šampioni hovoří o síle médií

Z výstavy Šampioni v Galerii Václava Špály

Z výstavy Šampioni v Galerii Václava Špály Zdroj: Galerie Vaclava Spaly

Fotografie uměleckého dua Štěpánka Stein – Salim Issa znají všichni, kteří čtou noviny a chodí na tradiční pražské designové přehlídky. Jejich aktuální výstava s názvem Šampioni nahlíží paradoxy mediální doby: té, která je samotné vyprodukovala. S vytříbeným stylem sobě vlastním představuje dvojice fotografů skrytou stranu světa v záři reflektorů.

Fotografie představují stylizované portréty známých osobností, prostých obyvatel fotbalového města, zaměstnanců Národního divadla a také koní. Název výstavy Šampioni je příznačný: poukazuje na fakt, že všichni jsou na fotografiích zachyceni tak, jako by hvězdami (či šampiony) byli, ať už jimi skutečně jsou, nebo ne. A pokud ano, právě fotografie přenáší zprávu o jejich osobnosti a diváka znejisťuje: vidím skutečnou individualitu, nebo jen její mediální odlesk?

V galerii jsou vystaveny čtyři série fotografií; výše zmíněný kontrast šampionů nejzřetelněji vystupuje z fotografií z cyklu Národní divadlo. Stejný prostor jako hercům (leckdy v civilním oblečení se znaky únavy ve tváři) je dán i garderobiérům, hudebníkům či technikům, jimž tradičně výsadní postavení nenáleží. Cyklus fotografií Newcastle se pro změnu zaměřuje na anonymní obyvatele britského města. Exponované tváře promlouvají o svém prostředí a drze zaujímají místo vyhrazené právě celebritám.

Z výstavy Šampioni v Galerii Václava ŠpályZ výstavy Šampioni v Galerii Václava Špály | Galerie Vaclava SpalyVidíme skutečnou individualitu, nebo jen její mediální odlesk?

Světská sláva, polní tráva

Jiný je soubor fotografií Šampioni věnovaný studii koňské síly, pohybu, ladnosti těla. Několik úvodních snímků tvoří kolorované obrazy koňského masa; představují protipól života slavných – podobně jako fotografie řadových zaměstnanců Národního divadla (jakkoli může toto srovnání znít surově). Zatímco se však provoz divadla bez úsilí jeho personálu neobejde, koňské maso určené ke konzumaci jednak upozorňuje na konzum mediální a pak také varuje: sláva je pomíjivá.

Vtipným odkazem na konzumaci mediálních obrazů osobností kulturního života je pak poslední cyklus fotografií. Stohy portrétů natištěných na laciném papíře a opatřených červeným nápisem „for sale“ vyzývají diváky k nákupu známých tváří (jedna fotografie za deset korun). Odneste si domů svého šampiona; část jeho mediálního obrazu ozdobí váš obývací pokoj.

Štěpánka Stein, Salim Issa: Šampioni Galerie Václava Špály Výstava trvá do 26. června Hodnocení: 80 %