Francie dá 10 tisíc eur na nákup elektromobilu, když sešrotujete diesel

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Francouzská vláda chce dostat z měst dieselová auta. Pro svůj záměr chce rozdávat dotace na nákup elektromobilu.

Francouzským politikům najednou přestaly vonět diesely a vyhlásili jim válku. Ono by se to dalo pochopit, kdyby politici té samé země před několika lety naopak nezaváděli všemožné daně a omezení, které vedly motoristy právě k nákupu naftových aut.

Zdanění vozidla se ve Francii odvíjí podle místa registrace, emisí CO2, výkonu a také se projevuje rozdílnou výší spotřební daně na naftu a benzín. Motoristé tak byli dlouhou dobu motivování kupovat auta s nízkou spotřebou a emisemi CO2, což logicky vychází na maloobjemové diesely.

Francie se tak stala zemí, kde zhruba 80 procent (!) všech aut jsou diesely. Například poslední rok se ve Francii prodalo 64 % nových aut s dieselem, v roce 2012 to dokonce bylo 73 procent. Obvyklý poměr v Evropě je zhruba půl na půl nebo jen s mírnou převahou dieselů.

Vláda se nyní rozhodla zvýšit pobídku na nákup elektromobilu, pokud zlikvidujete svůj starý diesel. Dotace bude od dubna 2015 činit 10 tisíc eur (280 tisíc korun), což výrazně sníží kupní cenu elektrického auta. Renault Zoe by tak stál jen 12 400 eur, Nissan Leaf 14 390 eur. Navíc se z provozu elektromobilu neplatí prakticky žádné dodatečné daně.

Dalším krokem je zvýšení spotřební daně na naftu o dva eurocenty na litr (do eráru to má v roce 2015 přinést 807 milionů eur, z čehož by se zaplatilo 80 tisíc dotazí na elektromobily) a její dorovnání s cenou benzínu.

Otázkou je, kdo si bude moci dovolit využít dotaci, když staré diesely bez filtru obvykle provozují nízkopříjmové skupiny obyvatel. A ty si asi nemohou jen tak dovolit zaplatit přes 12 000 eur za nové auto. Navíc není francouzská síť dobíjecích stanic zrovna rozsáhlá.

V současné době je ve Francii v provozu asi 10 tisíc dobíjecích stanic a 36 tisíc elektromobilů z celkového počtu asi 38 milionů aut. Do roku 2030 chce Francie vybudovat až sedm milionů dobíjecích stanic.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz