Francouz Abry vařil jordánskému králi, teď prodává harleye

Harley-Davidson

Harley-Davidson

Francouz Claude Abry donedávna vařil pro jordánskou královskou rodinu. Má za sebou exkluzivní praxi u vyhlášeného lyonského kuchaře Paula Bocuse, a přesto se rozhodl změnit profesi od podlahy. Třiačtyřicetiletý Francouz zůstal v Jordánsku i s rodinou, i když králově kuchyni už nevládne, a prodává tam teď motocykly Harley-Davidson.

„Vaření a jízda na motocyklu dává mně i mé rodině určitou svobodu. Začal jsem od nuly, tvrdě jsem pracoval a stal jsem se šéfkuchařem, jedním z nejlepších,“ tvrdí o sobě Abry. V Jordánsku žije od roku 2000 a s králem Abdalláhem II. ho spojuje láska k silným motorkám, kterou sdílel také Abdalláhův otec král Husajn. Ke své kariéře v Lyonu Abry říká, že u Bocuse byl jedním z nejmladších, o své práci pro krále v Ammánu ale diskrétně mlčí.

Claude AbryClaude Abry | copainsdavant.com Claude Abry

Prodeji motorek se začal věnovat v roce 2010, i když to byla sázka do loterie. Království po 20 let silné motocykly na silnice nepouštělo pod záminkou ochrany bezpečnosti občanů. „U nás v rodině se jezdí na motorkách po generace. Otec mne naučil řídit, když mi bylo osm,“ vypráví potetovaný Abry s náušnicí v uchu a neoholeným vousem. Sám své vlastní děti učil, už když jim bylo šest let. Nejstarší Lucii je 21, nejmladší Núr 11 let. Milovnicí strojů je i jeho žena, jejíž rodiče na motorkách jezdí přes 60 let. V rodině jejích prarodičů motorky byly od roku 1932.

V často konzervativním Jordánsku Abry někdy nezapadá, ale naučil se mít tuto zemi rád. Drží i muslimský postní měsíc ramadán. „Miluji Jordánsko, chtěli jsme zde zůstat, protože jsme tady vychovali své děti. Je to naše druhá vlast, teď patříme spíš sem než jinam. Bojoval jsem s arabštinou a podařilo se mi naučit se ji díky televizi,“ říká exkuchař.

Abry udělal z řady Jordánců motorkáře

Nejvíc hrdý je na to, že dokázal změnit názor části Jordánců na motocykly. Jordánec Chaldún si od něj koupil jednu z roku 2011 za 9000 dínárů (253 tisíc korun). „Je to výborný prodejce a odborník na reklamu. Dokáže prosadit značku Harley-Davidson,“ řekl o Abrym Chaldún.

Harley-DavidsonHarley-DavidsonJezdec na HD

Mezi Jordánci převládá názor, že taková motorka je jenom pro bohaté, což jim ale Abry vyvrací: „Někdo na motorce jezdí každý den a stojí ho to méně než auto. Motocykly proto nejsou jenom pro bohaté.“

Abry teď zaměstnává šest Jordánců a nabízí třicítku modelů v cenách od 8500 do 30 tisíc dínárů. Jordánský klub milovníků silných motorek má díky Abrymu nyní 220 členů včetně téměř 30 žen. Francouz ale Jordánskem skončit nehodlá. Chce motorky přivézt i do Iráku, tedy do jeho klidnější části, Kurdistánu. „Mají tam dva tři harleye. Viděl jsem fotografie, mají tam dobré silnice. Chci tam jet, proč ne?“ těší se.