Frankenstein s hvězdami, ale bez šťávy

Viktor Frankenstein

Viktor Frankenstein Zdroj: cinemart

Další adaptace nesmrtelného příběhu o doktoru Frankensteinovi a jeho monstru nabídne Jamese McAvoye nebo Daniela Radcliffa. Ale výsledek přesvědčivý není.

Necelých dvě stě let poté, co Mary Shelley napsala příběh o arogantním vědci, který chtěl stvořit člověka, je jméno Frankenstein stále populární – i díky filmu. Novinka Viktor Frankenstein má s knížkou z doby romantismu společného ještě méně než slavný horor Universalu s Borisem Karloffem. Snaží se spíš o lehčí variantu viktoriánského gotického hororu s pár akčními scénami ve stylu Guye Ritchieho.

I Skot Paul McGuigan stejně jako právě Ritchie v posledních letech režíroval Sherlocka, toho ještě úspěšnějšího pro televizi BBC. Se zpomalovačkami a efekty to tady úplně nepřehání, jeho režie je ale spíš jen servisní. Sherlockovce potěší Andrew Scott v roli seriózního detektiva a camea dvou dalších hvězd seriálu. Řada fanoušků Sherlocka ovšem zná Frankensteina Dannyho Boylea, divadelní hru, která se díky Benedictu Cumberbatchovi stala hitem přenosů NT Live. A ta novou variaci převyšuje ve všech ohledech, především v tom nejdůležitějším – ději.

Dramatik Nick Dear v divadelní hře převyprávěl knihu z pohledu monstra jako drásající tragédii o osamělosti, mstě a potřebě lásky. Naopak původem americký herec Max Landis (autor scénáře Kroniky a American Ultra) přišel v této filmové adaptaci s nepříliš zajímavou, dost nepřekvapivou a jen občasně vtipnou story o přátelství a výčitkách.

Daniel Radcliffe v roli asistenta Igora a James McAvoy, který tu stvořil nejlidštějšího z Frankensteinů, se mohou snažit, co jim síly stačí. Pořád jsou uvězněni v popruzích pohledného bijáku, jehož šťáva nevydrží ani do doby, než dojíte popcorn.

Viktor Frankenstein
(drama, USA, 109 minut)
Režie: Paul McGuigan
Hrají: Daniel Radcliffe, James McAvoy, Andrew Scott, Jessica Brown Findlayová
Hodnocení: 50%