Fronty a zmatky. To je doprava zdarma

Jana Ježová a její kolegyně z autobusového nádraží seřazují a vydávají čipové karty na dopravu zdarma, dohadují se s netrpělivými lidmi, pracují přes čas.

Před okýnkem kanceláře na autobusovém nádraží stojí ve frontě i desítky lidí. Čekají na hotové čipové karty na dopravu zadarmo. Do 1. dubna vydaly zaměstnankyně ČSAD Frýdek-Místek 1100 karet. Odhadují, že jich budou další tisíce. Zájem je obrovský.
„Vyplatí se to. Dojíždím denně do práce. Bydlím u nemocnice a jezdím nejprve městskou dopravou na autobusové nádraží a pak linkovým autobusem do Ostravy,“ uvedl Roman Klega. Barbora Špačková čeká na kartu pro dceru, která dojíždí do školy ze Zelinkovic do Chlebovic. Osmnáctiletý učeň Lukáš Novák požádal o čip, aby mohl jezdit zdarma do školy. „Byla by hloupost toho nevyužít,“ uvedl učeň.
Krizové bylo minulé pondělí, kdy lidé stáli v řadě až hodinu. „Některým jsme po hodině čekání řekli, že jejich kartu jsme ještě nedostali,“ řekla Jana Ježová z ČSAD. Její funkce je průvodčí-dělník skladu, teď se její práce točí jen kolem karet. „Musíme dělat přesčas, jinak bychom to nezvládly,“ uvedla žena. Karty průběžně přicházejí z tiskárny v balících. V dalších zásilkách jsou papíry se jmény, fotkami a číslem. „Karty musíme nejprve seřadit podle abecedy, potom k nim připojit papíry a spojit s příslušnou kartou sponkami,“ popsala Ježová. Dodala, že s tím pomáhají i řidiči.

Karty nejsou hotové

Problémem, který vede ke konfliktům, je, že karty nejsou včas vytištěné. Kvůli tomu už magistrát změnil čekací dobu z patnácti kalendářních dnů na patnáct pracovních. Na přepážce je spousta oznámení. „Lidé se stejně na všechno dokola ptají. Některým nejde vysvětlit rozdíl mezi kalendářním a pracovním dnem,“ stěžovala si Ježová. Mezi informacemi je i omluva magistrátu, že karty, o které si lidé požádali 11. března na úřadu ve Frýdku, budou kvůli technickým problémům hotové až 8. dubna. „Včera přišla zaměstnankyně magistrátu pro kartu, o kterou požádala 11. března. Rozčilovala se, nadávala nám, že karta není hotová,“ uvedla Ježová. Ukázalo se, že se opozdila výroba.
Žádosti o karty si lidé podávají v budově magistrátu v Palackého ulici. Největší nápor po čtrnácti dnech pominul, systém funguje hladce. Zájemci musí mít vyplněnou žádost a fotografii. Pracovnice magistrátu v počítači ověří, jestli městu nic nedluží, což je základní podmínka bezplatného ježdění autobusem. „Pokud dluh nemá, na místě mu žádost potvrdíme,“ vysvětlovala Lucie Lynx Balharová z odboru správy obecního majetku. Nejčastější dluhy jsou za odpadky, psy, pokuty za špatné parkování.