Gastronomický festival Ochutnejte Vánoce nabídne zahraníční speciality

Gastronomický festival Ochutnejte Vánoce nabízí neobvyklé menu

Gastronomický festival Ochutnejte Vánoce nabízí neobvyklé menu

Pro tuzemské strávníky netradiční vánoční menu nabídne od 5. do 30. prosince v sedmi vybraných pražských restauracích gastronomický festival Ochutnejte Vánoce. Pořadatelé je vybrali především podle atmosféry a menu, které by mělo odrážet typickou kuchyni té které země. Novináře o tom dnes informoval Pavel Suchánek z pořádající společnosti Alakarte.cz.

Restaurace si mohly vybrat ze dvou možností - pět chodů za 590 korun nebo sedm chodů za 890 korun mimo pití. Hosté mohou ochutnat například typické vánoční menu italské s rizotem s granátovým jablkem a krůtími prsy, plněnými šalvějí a kaštany, španělské menu s plněnými kalamáry a paellou nebo třeba indické menu s kuřetem, marinovaným v jogurtu a šafránu a rybí kari s rýží basmati.

„Chtěli nabídnout jakýsi bonbónek na závěr našeho celoročního festivalového kalendáře. Doufáme, že si hosté pochutnají a snad i načerpají inspiraci, jak si třeba tradiční rodinné menu zpestřit něčím neobvyklým“ uvedl Pavel Suchánek.

Festival Ochutnejte Vánoce se vymyká z řady gastronomických festivalů pořádaných Alakarte.cz. Není zaměřen na sezónní suroviny ani na suroviny tuzemské. Na akci Ochutnejte Vánoce nenarazí její účastníci na kapra s bramborovým salátem, přesto české jídlo nechybí. Vánoční menu jsou velice různorodá a proměnná v čase. Tradiční kapr je štědrovečerním jídlem teprve od 19. století. Předtím se v Čechách jedly jiné ryby nebo podle tradice pouze bezmasá jídla, jako například houbový kuba.

 

Navíc i příprava kapra tak, jak se původně konzumoval, doznala velké změny. Na Vánoce se ryby připravovaly nasladko. Takzvaný kapr načerno byl skutečně svátečním jídlem, protože ho bylo nutné připravovat několik dní. Stejně tak bramborový salát se objevil na štědrovečerním stole v Čechách až v průběhu 20. století.

Vstupenkou na festival Ochutnejte Vánoce bude potvrzená rezervace na www.ochutnejtevanoce.cz. Za menu se pak platí přímo v restauraci. Zájemci si mohou vybrat z pražských restaurací 2 Pazzi, Amade Restaurant, El Centro, Chateau St. Havel, Indian Jewel, Perpetuum a Renommé Restaurant.