Gogol Bordello to opět rozjedou

Nejdivočejší kapela současnosti, hrající americkou cikánskou dechovku s velkým vlivem punku, dnes večer v Incheba Areně představí své staronové album.

V létě se tahle devítičlenná partička hudebníků, složená z emigrantů několika národností bývalého Sovětského bloku a Izraele, stala hlavním lákadlem festivalu Rock of People. Přitom ještě před pár lety byli Gogol Bordello newyorskou „garážovou“ kapelou. Pozornost na sebe strhli mícháním několika zdánlivě rozdílných hudebních stylů a neskutečně divokou taktovkou. Teď se k nám vrací koncertovat rovnou do Incheba Areny. Cílem jejich samostatného vystoupení je také představit nedávno vydaný komplet CD s DVD Live From Axis Mundi.

„Gogol Bordello skutečně velice rychle vyrostli z malé klubové kapely až na jednoho z hlavních tahounů velkých festivalů. Přitom, když u nás koncertovali před dvěma lety, stačily prostory divadla Archa. I když je pravda, že už do Archy se na ně nedostali všichni, kdo je chtěli vidět. Jejich koncert byl vyprodaný měsíc dopředu,“ říká Jiří Sedlák z pořádající agentury.

Gogol Bordello, kteří se po celém světě proslavili svými energickými koncerty, při nichž míchají cikánskou a východoevropskou hudbu se skáčkem, rock‘n‘rollem a punkem, jsou na opravdovém vzestupu.

Dávno pryč jsou doby, kdy frontman Eugene Hutz chodil s jednou českou dokumentaristkou a hráli na ulicích, zatímco jim okolostojící házeli peníze do klobouku. Hutz je už herecká hvězda, která se objevila v řadě filmů. Evidentní slabost pro ně má i samotná Madonna, která si Gogol Bordello vybírá na důležité koncerty jako své spolupracovníky. A tak není divu, že jich je plná televize. Tedy alespoň v zahraničí.

„Tenhle koncert bude podstatně delší než letošní zkrácené festivalové vystoupení,“ upřesňuje Jiří Sedlák. Vystoupení by mělo trvat dvě hodiny a vedle písní ze staronového CD se od Gogol Bordello posluchači dočkají i některých dříve nevydaných skladeb.

I když se dnes jedná o poměrně známou a žádanou kapelu světového formátu, je o nich známé, že nepropadají hvězdným manýrám. Žádné velké požadavky jako kapela opravdu nemají. Hodně věcí se točí okolo toho, že jsou nejzpocenější a nejdivočejší kapelou světa. To o sobě také sami říkají.

„Znamená to tedy, že chtějí hlavně hodně ručníků. Na pódiu pak musí být všechny kabely dobře přilepené, aby je při křepčení nevykopli. Také chtějí mít k dispozici prádelnu na vyprání zpocených šatů,“ dodává Jiří Sedlák.