Google je připraven i na útok mimozemšťanů

Google je připraven i na útok mimozemšťanů

Google je připraven i na útok mimozemšťanů

Cloudové služby jsou pro Google nesmírně důležité a především firemní zákazníky nesmí zklamat, co se týče zabezpečení dat a zajištění přístupu. Čistě bezpečnosti cloudu se proto u Googlu zabývá 250 lidí, bezpečnostní otázky přitom zasahují do mnoha dalších profesí zaměstnanců Googlu.

Ti jsou proškoleni na různé krizové situace. Leckdy se vymýšlí krizové plány i na absurdní situace, jako je třeba útok mimozemšťanů nebo zničení celé Kalifornie. Prozradil to v rozhovoru pro CIO šéf bezpečnosti podnikové divize Googlu Eran Feigenbaum.

Důvodem těchto bezpečnostních her je připravenost na větší katastrofy, které se dají představit. I když se datového centra zmocní mimozemšťané, nebo Kalifornie i s ústředím Googlu zmizí z mapy, snaží se v Googlu vymyslet, jak zajistit chod nepřerušený všech cloudových služeb. Pak už je běžná katastrofa ve formě zemětřesení, záplavy či tornáda nemůže zaskočit.

Zajištění chodu a přístupu je až druhotná otázka, prioritou je zabezpečení dat. Google denně čelí různým útokům a samozřejmě se objevují i technické problémy, které mohou znamenat bezpečnostní problém. Právě detekci, analýze a prevenci incidentů, které by mohly mít vliv na bezpečnost cloudových dat se věnuje zmiňovaný tým 250 bezpečnostních expertů.

Rozhovor samozřejmě vyznívá pro Google velmi pozitivně, ale dá se předpokládat, že podobně přísné bezpečnostní podmínky mají i u konkurence. Tam si ale asi nehrají na útok mimozemšťanů.