Google prý Applu zaplatil miliardu dolarů za vyhledávač v iPhonech

Sídlo firmy Google

Sídlo firmy Google Zdroj: Travis Wise via Flickr (CC BY 2.0)

Americká společnost Google zaplatila v roce 2014 jednu miliardu dolarů (25 miliard korun) výrobci chytrých telefonů Apple za to, že Apple ve svých přístrojích iPhone nechá přednastavenou funkci Googlu pro internetové vyhledávání. Vyplývá to ze soudního dokumentu, na který se odvolala agentura Bloomberg. O tom, kolik Google jeho přítomnost v chytrých telefonech Applu stojí, se spekuluje už několik let.

Bloomberg své informace získal z přepisu soudního řízení ve sporu o autorská práva mezi americkou počítačovou společností Oracle a Googlem. Právnička Oraclu prý během stání ve čtvrtek 14. ledna řekla, že firmy mají dohodu, podle které dává Google svému soupeři určité procento z příjmů, které mu plynou z přístrojů Applu.

Velikost tohoto podílu není jasná. Nejmenovaný svědek Googlu prý při výslechu během vyšetřování uvedl, že „podíl z příjmu“ v jednu dobu činil 34 procent. Z přepisu ale nebylo zřejmé, zda jde o procento, které dostal Apple, nebo které zůstalo Googlu, napsal Bloomberg. Apple a Google se k informacím zveřejněným u soudu odmítly vyjádřit. Bloomberg tvrdí, že dokument, na který se odvolává, ze soudního elektronického archivu později „beze stopy“ zmizel.

Oracle a Google se soudí kvůli tvrzení, že internetový vyhledávač použil při vývoji svého operačního systému Android programovací jazyk Java od firmy Sun Microsystems, kterou nyní vlastní Oracle. Právní spor trvá od roku 2010. Náhrada škod, kterou požaduje Oracle, by nyní mohla přesahovat jednu miliardu dolarů. Oracle totiž své nároky rozšířil i na novější verze systému Android.