Google se rozhodl detailně zmapovat člověka, včetně jeho DNA

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Carlos Luna CC BY 2.0 Flickr

Google na I/O představil svoji otevřenou platformu Fit, která má být odpovědí na identický systém HealthKit od Applu. Fit by měl propojovat všemožná zdravotní a sportovní data z aplikací a senzorů třetích stran do smysluplného celku a měl by tak dát datům lepší kontext.

Fit je však pouhý začátek, Google totiž míří mnohem dál. Nový projekt z jeho laboratoří Google X jménem Baseline Study si klade za cíl zmapovat člověka s trochou nadsázky do poslední buňky v těle. Google s pomocí stovek a tisíců dobrovolníků odebere vzorky tkání počínaje močí a konče slzami, provede u každého jedince analýzu DNA a kompletní zdravotní screeneing.

Výsledkem by měl být jakýsi průměrný standard zdravého člověka. Google bude přesně vědět, jak takový zdravý člověk má vypadat v určitém věku a může jeho model použít i ve Fitu, ve kterém s ním porovná údaje z vašich vlastních senzorů. Jistě, mnohé aplikace to umějí už dnes, jejich model zdravého jedince je ale zpravidla založen jen na několika základních proměnných v čele s BMI. Model člověka od Googlu bude mnohem podrobnější.

Google si slibuje, že na základě rozsáhlé analýzy bude moci sledovat také nejrůznější trendy v populaci, náchylnost k nemocím a tak dále. Pro internetovou firmu to v každém případě nebude první zdravotnický experiment, už několik let totiž laické i odborné veřejnosti nabízí třeba službu Flu Trends, ve které se snaží předpovídat, v jakých regionech světa hrozí vypuknutí chřipkové epidemie.