Google testuje novou podobu své homepage

Google homepage

Google homepage

Google zvažuje jednu z největších dosavadních změn designu své vyhledávací homepage. Chce totiž více zviditelnit další služby, které nabízí. Dosavadní horizontální menu, které je v horní části stránky, chce přesunout do vertikálního sloupce. Tam bude možné přejít na mail, mapy, překladač, kalendář nebo i Youtube přes ikonky. Nový vzhled zatím testuje jenom omezený počet uživatelů. Upozornil na to server BBC.

„Google se snaží najít způsob, jak lépe promovat svou širší paletu služeb, ale zároveň stánku vizuálně nepřehltit, protože firma vždycky sázela na velmi jednoduchý až minimalistický design své domovské stránky,“ uvedl pro server BBC odborník na technologie Chris Green ze společnosti Davies Murphy Group.

Širší služby, které Google nabízí, by měly být v nové podobě přístupné kliknutím na logo v levém rohu obrazovky. Poté by se rozbalil sloupec s ikonkami osmi různých služeb, možné by bylo otevřít ještě sloupec s dalšími nabídkami.

Google homepageGoogle homepageSoučasná podoba homepage Googlu

Google homepageGoogle homepageTestovaný nový design

Green podotýká, že nový design homepage Googlu by se také přiblížil podobě rozhraní operačního systému netbooků Chome. Zároveň upozornil na to, že s nutností nejdřív rozbalit přídavné menu by přístup ke službám jako obrazová galerie nebo Google news vyžadoval dvojí kliknutí místo současného jednoho.

„Roky jsme Google velebili za to, jak minimalizuje nutný počet kliků. Změny by proto mohly působit jako krok zpátky. Pro větší přehlednost je ale kliknutí navíc lepší,“ míní Green.

GoogleGoogleTak by mohlo vypadat menu služeb po dalším rozkliknutí

Dodal, že pro Google to samozřejmě také znamená rozšíření možností pro zveřejňování reklamy. „Při vyhledávání může Google nabídnout reklamní nabídky, ale třeba u služby Google news zatím taková možnost není,“ uzavřel Green.