Google vyznamenal českou společnost Netmail

Pavel Doležal, Netmail.

Pavel Doležal, Netmail. Zdroj: Jan Sedlak

Česká společnost Netmail opět potvrdila své velice dobré postavení v rámci partnerského programu Googlu. Internetový obr Netmailu na globálním partnerském summitu udělil cenu nazvanou Google EMEA Special Contribution Award 2013 za aktivity spojené s nasazováním technologií a produktů Googlu do firem.

Podle prohlášení Googlu je Netmail společnost, která „po celý rok 2013 na velmi vysoké úrovni zajišťovala prodej, nasazení a podporu pro zákazníky.“ Šéf celosvětového partnerského programu největší internetové firmy světa Mark Hodgson zmiňuje i to, že cena byla udělena i na základě rozvoje Netmailu jako celku a také díky růstu počtu zaměstnanců.

Sami zástupci Netmailu tvrdí, že loňský rok byl pro firmu skutečně zlomový. Tuzemský podnik se mimo jiné stal jedním z pěti největších enterprise partnerů Googlu v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky. Společnost je zároveň prvním „premium enterprise partnerem“ Googlu pro nasazování Google Apps ve střední a východní Evropě.

Růst spolu s firemním růstem Googlu

Nadějný podnik v současné době pracuje na další zahraniční expanzi, o čemž nedávno v pořadu Connected . Netmail je velice aktivní zejména v nasazování Google Apps, kde už podle oficiálních čísel realizoval „několik stovek implementací“ a realizuje podporu pro „tisíce uživatelů“.

Pro samotný Google začíná být jeho cloudová kancelářská sada poměrně zajímavý a výnosný byznys. Apps už se na celkových tržbách podílí zhruba 10 procenty s vyhlídkou na další růst. Google má jenom pro tuto oblast přes 10 tisíc distributorů, integrátorů a partnerů. Ti tyto aplikace nejenom nasazují, ale také zajišťují migraci dat, propojení s jinými systémy, dělají školení, vyvíjejí aplikace a tak dále.

Apps začínají dělat vrásky Microsoftu i přes jeho snahy s Office 365. Trend zřejmě bude sílit, Google totiž své aplikace rychle rozšiřuje a nově umožnil přidávat moduly třetích stran do programů Docs a Sheets, což může výrazně rozšířit možnosti využití.

V Mountain View nicméně nemají v plánu vydělávat na firmách jenom díky kancelářskému balíku. Firma naopak spouští nové a nové programy pro další svůj software, cloud a hardwarové produkty. Na popularitě získávají například Chromebooky, o jejichž nasazení podle některých výzkumů uvažuje už kolem 20 procent amerických firem. Pro ně nyní možná padne další bariéra, protože se Google domluvil s VMwarem a oba partneři v rámci Chrome OS umožní na dálku spouštět z Windows.

Google bude chtít ve firmách uspět také s Chromeboxy a sadou pro telekonference. Prodávají se ale také řešení postavená na mapách či hardwarová Search Appliance. Další projekty budou jistě následovat, nabízí se například větší zapojení Google+ ve stylu .

Z tohoto nástupu Netmail těží a Pavel Doležal v Connected přesvědčivě mluví o tom, jak tato cloudová vize Googlu dává jasný smysl a jak velkou představuje budoucnost. Na ní se chystá i Netmail, který mimo jiné aktuálně hledá nové zaměstnance, třeba do vývoje a marketingu.