Google zesiluje ochranu podmořských kabelů, hryžou je žraloci

žralok bílý

žralok bílý Zdroj: CC BY-SA 3.0: Terry Goss, Wikimedia Commons

Google se potýká s nevšedním problémem, jeho podmořské kabely narušují žraloci. Bude tak investovat nemalé peníze do ochrany stávajících kabelů a zesílí ochranu těch nových. Ačkoli už nyní mají kabely několik ochranných vrstev, přibude ještě jedna proti ostrým žraločím zubům.

Problém se pochopitelně netýká jen Googlu, ale jeden z jeho zástupců se o něm aktuálně zmínil a prozradil plán na přidání nové ochranné vrstvy. Půjde o ochranný plášť z materiálu podobného kevlaru. Blíže se o problému rozepsal například The Guardian.

Žraloka okusujícího podmořský kabel zachytila kamera podmořského robota již před pár lety:

Je trochu s podivem, že podmořské kabely začaly žraloky zajímat až s příchodem optických vláken. Vědci se domnívají, že mořské dravce mate slabé elektromagnetické pole vznikající kolem kabelů, které se podobá tomu, jaké vytváří některé druhy ryb.

Za vznikem tohoto pole pochopitelně nestojí samotná optická vlákna, která vedou pouze světelné paprsky, ale napájení nutných zesilovačů signálu, které jsou instalovány cca každých 100 km.

Oprava poškozené podmořského optického kabelu je pochopitelně značně nákladná a může způsobit vážné problémy v infrastruktuře sítě, proto se vyplatí poškození předcházet.