Google získal patent na „multifunkční“ uzamykací obrazovku

Nyní odemykací, v budoucnu multifunkční, „had“

Nyní odemykací, v budoucnu multifunkční, „had“

Někomu by se už z věčných právních sporů mohlo zdát, že patent na uzamykací obrazovku mobilních telefonů je přinejmenším vtip. Nicméně v dnešním případě nejde ani tak o patent samotný jako o to, co se za ním skrývá.

Google získal před několika dny patent na „multifunkční“ uzamykací obrazovku. Pomocí předem definovaných gest, jež si můžeme představit jako variaci na současné bezpečnostní odemykání telefonu, bude v budoucnu možné spouštět jednotlivé aplikace. Zní to možná složitě, ale myšlenka je jednoduchá.

Kdo ještě tápe s tím, co máme na mysli, nechť si představí situaci, kdy spojením „bodů“ na uzamykací obrazovce telefon s Androidem telefon odemkne. Podobné gesto budete v budoucnu moci nastavit pro přímý vstup do jakékoliv aplikace, nebo pro změnu nějakého parametru (například skok na další písničku v hudebním přehrávači).

Vše bez nutnosti telefon odemykat a příkazy konat až v konkrétní aplikaci. Toto je důležité vědět, neboť čím více gest telefon neučíte, tím větší šanci jejich uhodnutí má potenciální útočník. V zamýšleném patentu se ale maximálně dostane do dané aplikace, která bude od okolního prostředí telefonu oddělena. Na druhou stranu ale nutno poznamenat, že bezpečnostní slabina se může objevit i tam, kde by ji nikdo nečekal.

Nyní odemykací, v budoucnu multifunkční, „had“Nyní odemykací, v budoucnu multifunkční, „had“Nyní odemykací, v budoucnu multifunkční „had“

Vše nasvědčuje tomu, že nové funkce v podobě uživatelsky definovatelných gest bychom se mohli dočkat během několika dalších měsíců spolu s příchodem nových verzí Androidu.