Hackeři údajně chystají masivní útok na Facebook

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Fotobanka CTK/Horazny Josef, Sterba Martin

Část hackerského uskupení Anonymous údajně hodlá 5. listopadu zaútočit na sociální síť Facebook. Kyberpiráti to oznámili to na YouTube a Twitteru. Ve videovzkazu zmiňují, že sociální síť údajně poskytuje informace o lidech vládám různým zemí, které je poté zneužívají k jejich sledování. Někteří hackeři ze skupiny ale s chystaným útokem zřejmě nesouhlasí.

Na serveru Youtube se objevilo video, které uvádí, že hackerská skupina Anonymous připravuje velký útok na sociální síť Facebook. Akce má údajně službu zcela odstavit, a to nejen v měřítku krátkodobého výpadku.

Důvodem útoku má být nedostatečná ochrana soukromých dat uživatelů ze strany Facebooku. Podle hackerů se soukromé údaje přes jejich deklarovanou ochranu nezřídka dostanou až k autoritářským vládám, mimo jiné v Sýrii nebo Egyptě, které je pak podle hackerů využívají ke sledování obyvatel.

Jak upozornil server Živě.cz, skupina Anonymous dlouho o akci neinformovala na Twitteru, což je její nejběžnější komunikační kanál. To nahrávalo verzi, že jde o falešný vzkaz. Až později se na Twitteru objevila zpráva: „Operace Facebook je organizovaná někým z Anonymous. To nutně neznamená, že s ním všichni z Anonymous souhlasí.“

Facebook by se zřejmě případnému útoku ubránil

Podle bezpečnostního konzultanta Symanteku Martina Meduny se zdá, že hackeři chystají masivní útok DDoS (Distributed denial of service - distribuované odmítnutí služby). Ten spočívá ve vyslání velkého množství požadavků na cílové servery, které je přetíží. Výsledkem je jejich nedostupnost nebo zpomalení pro běžné uživatele.

„Facebook běží na obrovském výpočetním výkonu a případný útok tohoto typu pravděpodobně dokáže vykrýt. V dnešní době je třeba možné elasticky dokupovat výkon u cloud poskytovatelů. Anonymous by tak musel postavit obrovský a dobře distribuovaný útok,“ upozornil Meduna.

Na celé věci je podle něj nejzajímavější, že je útok předem oznámen. „Může se tak jednat o psychologický tah, který může znervóznit Facebook a zároveň vyvolat zájem většího počtu uživatelů, kteří budou chtít vědět, zda-li Facebook funguje v tomto datu, a tak přispět k zatížení systémů Facebooku,“ dodal.

Anonymous má za sebou kyberútoky na MasterCard nebo scientologickou církev

Volné společenství hackerů, recesistů a síťových aktivistů Anonymous v minulosti podniklo řadu útoků na hojně navštěvované weby. Byly mezi nimi stránky scientologické církve, několika velkých společností zábavního průmyslu a finančních institucí jako Visa nebo MasterCard. Anonymous podle svých vyjádření bojuje za svobodu internetu.

Od společenství Anonymous se odštěpilo několik dalších agresivních hackerských skupin, mezi nimiž je zřejmě nejznámější Lulz Security (LulzSec). Její členové jsou odpovědní za četné masivní útoky proti serverům finančních institucí, firem a vládních agentur. Zaútočili zřejmě například na síť Sony nebo servery CIA.