Hackeři ukradli data o klientech obří zdravotní pojišťovny v USA

Chyceni v síti...

Chyceni v síti... Zdroj: Jan Sedlak

Druhá největší americká zdravotní pojišťovna Anthem se stala terčem útoku hackerů, kteří ukradli osobní informace o jejích současných i bývalých klientech z databáze zahrnující zhruba 80 milionů lidí. Mezi ukradenými informacemi jsou například údaje o příjmech či adresy. Podle pojišťovny se však útok zřejmě netýkal lékařských informací a čísel platebních karet a bankovních účtů.

Útok nyní vyšetřuje FBI, která klienty pojišťovny vyzvala, aby hlásili podezření na krádeže osobních údajů. Pojišťovně Anthem navíc při vyšetřování útoku pomáhá společnost FireEye specializující se na kybernetickou bezpečnost, píše agentura Reuters.

Hackeři podle pojišťovny získali přístup ke jménům klientů, datům narození, číslům sociálního zabezpečení, adresám bydliště, e-mailovým adresám i údajům o zaměstnání.

„Takovéto informace jsou pravým pokladem pro kybernetické zločince. Lze je během několika hodin snadno prodat na černých trzích a využít k různým podvodům s osobními údaji,“ upozornil Stuart McClure, generální ředitel firmy Cylance specializující se na kybernetickou bezpečnost.

Podle společnosti FireEye hackeři pronikli do databáze zahrnující zhruba 80 milionů osob, zatím však není známo, jak velké množství údajů ukradli. Hackeři údajně získali přístup do databáze na několik dnů.

Sdílené informace

„Tento útok je další připomínkou hrozeb, kterým čelíme, a potřeby, aby Kongres podnikl kroky k odstranění právních překážek pro sdílení informací o kybernetických hrozbách,“ uvedl předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro vnitřní bezpečnost Michael McCaul.

Koncem loňského roku se do centra pozornosti dostal útok hackerů na filmové studio Sony Pictures. V jeho pozadí stála parodie na severokorejského vůdce Kim Čong-una, kterou studio natočilo.

Odtajněné materiály

Hackeři varovali, že pokud se film dostane na veřejnost, zpřístupní tajné materiály podniku. Pohrozili také teroristickými útoky na kina, která snímek promítnou. Snímek, o jehož kvalitách filmoví kritici pochybují, se i přes hrozby do kin dostal a stal se kasovním trhákem.

Terčem kybernetických útoků se v uplynulých letech stala také řada dalších podniků, například americká maloobchodní společnost Target. Té hackeři koncem roku 2013 ukradli údaje ke kreditním kartám až 40 milionů zákazníků.