Hackeři z Czechurity napadli servery České televize

Česká televize

Česká televize Zdroj: profimedia.cz

Česká hackerská skupina Czechurity prolomila servery další významné tuzemské instituce. Po nedávném napadení webových stránek UniCredit Bank a CS Link se útočníci pochlubili částí dat získaných z České televize. Czechurity na web tentokrát nevyvěsili žádnou vysmívající se zprávu, pouze zveřejnili jména adresářů a databází.

Hackeři zveřejnili některé údaje na serveru Pastebin, kde je možné si prohlédnout jednotlivé adresáře (admin, ct24, gambrinusliga a další) a názvy databází. Celkově jde skoro o 200 řádků údajů, které nicméně běžnému člověku zřejmě k ničemu nebudou. Czechurity mají takzvaný root přístup, díky čemuž si se serverem mohou dělat prakticky cokoliv.

„Czech TV opět hacknuta,“ informují Czechurity na svém Twitteru bez dalších podrobností. Česká televize čelila hackerskému útoku zhruba před rokem, když její web napadla skupina PiratezSec (Czechurity jsou pokračovatelé) a stránky iVysílání přesměrovala na nově vytvořenou subdoménu s vlastním sdělením. ČT byla rovněž cílem velkých DDoS útoků před pár týdny.

Motivace napadení České televize není známá. Různá hnutí včetně tuzemských Anonymous nicméně často upozorňují na to, že ČT podle jejich názoru neplní úlohu objektivního zpravodajství, stejně jako mnohá další média.

Česká televize se k napadení prozatím nijak nevyjádřila a tisková mluvčí na dotazy o víkendu nereaguje.