Hackerské útoky na média se množí, posledním terčem NY Post

Twitter (ilustrační foto)

Twitter (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: trekkdyandy via Flickr

Hackeři napadli twitterové účty listu New York Post a agentury UPI a umístili na ně mylné ekonomické a bezpečnostní informace. Jedna z nich například citovala papeže Františka, který prý řekl, že začala třetí světová válka.

UPI přiznala, že hackeři napadli nejen její twitterovou, ale také zpravodajskou stránku. Na Twitter stačili umístit šest mylných zpráv týkajících se i federálních rezerv.

Na New York Post se zase objevila informace, že americká letadlová loď George Washington právě bojuje proti čínským vojenským plavidlům v Jihočínském moři. Zprávu okamžitě vyvracel Pentagon. Mylné informace byly už z obou médií odstraněny a New York Post oznámil, že se případ vyšetřuje.

Počítačová kriminalita byla jedním z témat pátečního jednání amerického prezidenta Baracka Obamy s britským premiérem Davidem Cameronem. Dohodli se na sdílení zpravodajských informací o nebezpečných útocích hackerů a na vytvoření „kybernetické buňky“.

V USA se hovoří o nutnosti posílit bezpečnost kybernetického prostoru už delší dobu. Hackeři napadli před několika dny twitterový účet Centrálního velení USA. Na jeho Twitteru se objevil vzkaz „Američtí vojáci, dejte si pozor, přicházíme“ podepsaný zkratkou radikálního Islámského státu. Za mimořádně závažný útok proti americkým zájmům se považuje prosincový útok na servery společnosti Sony Pictures, připisovaný Severní Koreji.