Harry Potter vykouzlil Rowlingové miliardy. Spisovatelka tlačí svůj byznys stále dopředu

Jedna z nejvýdělečnějších spisovatelek všech dob J. K. Rowlingová vydá na podzim novou dětskou knihu Vánoční prasátko.

Jedna z nejvýdělečnějších spisovatelek všech dob J. K. Rowlingová vydá na podzim novou dětskou knihu Vánoční prasátko. Zdroj: ctk

Rowlingová se zapsala do historie především jako stvořitelka miliardové franšízy o čarodějnickém učni Harry Potterovi.
Filmy podle J. K. Rowlingové jsou nejvýnosnější filmovou řadou historie.
Na další filmové sérii Fantastická zvířata, která započala v roce 2016, se Rowlingová podílela jako scenáristka.
Internetový obchod Rowlingové
Ikabog – novou pohádku stvořitelky Harryho Pottera oživily české děti.
6
Fotogalerie

Britská spisovatelka J. K. Rowlingová, která stojí za slavnou literární sérií pro mládež o čarodějnickém učni Harry Potterovi, vydá letos na podzim novou dětskou knihu. Autorka o tom informovala na svých webových stránkách. Titul s názvem The Christmas Pig, tedy Vánoční prasátko, dorazí na mezinárodní trhy 12. října ve více než dvaceti jazycích, včetně češtiny. Bezmála čtvrtstoletí od vydání prvního dílu Harryho Pottera Rowlingová nadále patří k nejvíce vydělávajícím spisovatelům světa.

Nové dílo J. K Rowlingové bude vyprávět příběh o malém chlapci Jackovi, který za pomoci oživlého plyšáka pátrá o Vánocích po své ztracené hračce. „Vánoční prasátko je první dětskou novelou autorky od Harryho Pottera,“ píše se na jejím webu. 

Rowlingová se prý v poslední době snaží svojí tvorbou vyjít vstříc nejmladším čtenářům, kteří museli v době pandemie trávit většinu času doma. Loni například zdarma zveřejňovala na internetu kapitoly ze své další knihy pro děti The Ickabog. 

Ačkoliv přesná hodnota majetku Rowlingové není veřejně známa, podle časopisu Forbes by měla být po Američanovi Jamesi Pattersonovi druhým nejlépe placeným spisovatelem na světě. Její jmění se odhaduje nejméně na 670 milionů dolarů, čili přes 14,5 miliardy korun. Mnozí však věří, že to klidně může být až dvakrát tolik. 

Příjmy Rowlingové nepocházejí pouze z knih Harryho Pottera, kterých se dosud celosvětově prodalo přes půl miliardy kopií. Autorka má zároveň procenta ze zisků filmů, tematických zábavních parků nebo divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě, uvedené na Broadwayi. 

Tržní hodnota celé Potterovské franšízy se pohybuje kolem 25 miliard dolarů, více než půl bilionu korun. Rowlingová vydala také další úspěšné tituly a vlastní několik nemovitostí v Anglii a Skotsku.

Spisovatelka pochopitelně vydělává nemalé částky peněz i spoustě jiných subjektů a touto skutečností zjevně neotřásla ani současná koronakrize. Například britské nakladatelství Bloomsbury Publishing oznámilo na konci letošního března, že i díky neutuchajícímu zájmu o knihy Harryho Pottera očekává za rok 2020 výjimečně vysoké tržby, protože lidé během lockdownů více čtou. 

„Jedná se o paprsek světla v jinak velmi temném loňském roce,“ řekl deníku Financial Times šéf společnosti Nigel Newton. Akcie Bloomsbury mimochodem od začátku roku převážně posilují. Aktuálně se obchodují zhruba tři libry za akcii.

Americké studio Warner Bros., jež vlastní filmová práva na Harryho Pottera, zase momentálně plánuje vyrobit televizní seriál z kouzelnického světa, který by se měl v budoucnu vysílat na streamovací platformě HBO Max. 

Majetek Rowlingové by každopádně mohl být ještě daleko vyšší, neboť spisovatelka během své kariéry rozdala miliony liber charitě a jak připomíná server Business Insider, na rozdíl od některých jiných boháčů se nevyhýbá placení daní a poctivě odvádí vysoký podíl ze svých příjmů Spojenému království. Sama autorka k tomu dříve uvedla, že se cítí zavázána státu, neboť v době kdy psala první díl Harryho Pottera pobírala sociální dávky.

Přestože pětapadesátiletá spisovatelka v poslední době upadla u části svých fanoušků v nemilost kvůli údajně necitlivým výrokům o transsexuálech, které v roce 2019 napsala na sociální sítě, zůstává nejen ve Velké Británii obrovským literárním a společenským fenoménem.