Hašek: Naši hokejisté mají na medaili

Pardubický brankář bude olympijské hry sledovat v televizi, za největšího favorita turnaje považuje Kanadu.

Poprvé startoval na olympijských hrách před dvaadvaceti lety. Nyní si je užije v pohodlí gauče a televizního přijímače. Dominik Hašek se přesto na střetnutí světových hokejistů těší a přál by české reprezentaci medaili. Zisk cenného kovu není podle něj nereálný.
Pokud budou mít Češi štěstí, tak mohou celý turnaj vyhrát. „Může se to stát. Jsem ale realista a podívám-li se na statistiky, tak přece jen v porovnání s rokem 1998 je tam určitý propad. Určitě na prvním místě v papírových favoritech viděl jiné týmy,“ srovnává pardubický brankář.
Ten se domnívá, že největším favoritem je domácí Kanada. „Hraje doma, má vynikající mužstvo. Pak jsou šance vyrovnané, ale pozor: ani domácí celek to nemá vůbec jisté. V našich silách je přivézt medaili. Ale to záleží na spoustě aspektů: jaké bude mužstvo, jestli bude mít štěstí a tak dále,“ pokračuje Dominik Hašek.

Olympijský turnaj prošel zajímavou obměnou. Už boje v základních skupinách budou velmi důležité, neboť pouze jejich vítězové mají zajištěný přímý postup do čtvrtfinále play-off. „To se mi líbí. Nemyslím si, že to je rozhodující pro začátek, ale pak postupem času síly kvapem ubývají a toto může být důležitý moment. Kdo postoupí z prvního místa, tak by měl mít v eventuálním semifinále výhodu v tom, že má za sebou o zápas méně. Každý zápas je velmi důležitý a toto zatraktivňuje olympijský turnaj,“ konstatuje pětačtyřicetiletý gólman.
Fakt, že se ve Vancouveru bude hrát na kluzišti zámořských, tedy užších rozměrů, je podle něj výhodou pro oba severoamerické celky.

„Jejich hráči jsou odkojení těmito hřišti, je to v jejich krvi. Můžeme při zápasech čekat více osobních soubojů, utkání se budou hrát s ještě větším nasazením. Hokej na zámořském kluzišti je trošičku jiný, vidím tu proto malou výhodu pro Američany a Kanaďany,“ tvrdí pardubický rodák.

Kdo může vyhrát olympijský turnaj?

Podle Dominika Haška to bude tým, který si do Vancouveru přiveze nejlepší aktuální formu. To platí i o Češích. Pokud jim to ve Vancouveru „sedne“, mohou příjemně překvapit. „Předpokladem je parta, ale forma je nejdůležitější. Pokud ji valná většina hráčů bude mít výbornou, tak tam šance je. Medaile je reálná, lepší než bronzová bude obrovský úspěch,“ hodnotí české vyhlídky Dominik Hašek.
Sám bude olympijský turnaj sledovat doma v televizi. „Chci zhlédnout naše zápasy, čas si najdu i na ostatní. Tam jde o to, v jakém to bude čase. Všechny zápasy ráno nebo pozdě večer bych rád viděl. Je tam i zápas od šesti hodin ráno, tak to třeba vstanu až na druhou třetinu,“ tvrdí pardubický gólman.

„Zatím si neumím dost dobře představit, že se budu na hokej dívat ‚jen‘ v televizi. Vždycky jsem u toho byl, na poslední olympiádě jsem se bohužel zranil. Těším se moc, budu držet palce. Bude to pro mě nezvyklý pocit, ale moc se těším,“ uzavírá Hašek.

Zápasy českého týmu v základní skupině na OH

čtvrtek 18. 2. Česko–Slovensko (6.00)
sobota 20. 2. Česko–Lotyšsko (1.30)
neděle 21. 2. Česko–Rusko (21.00)

(V závorce jsou uvedeny vysílací časy ČT)