Hasili a vítr jim odnesl střechu

Větrná bouře, která se minulý čtvrtek večer přehnala přes Polabí, zanechala po sobě rozsáhlé škody.

Středočeští hasiči vyjeli k více než čtyřem stovkám případů. Na zásazích se podílelo jedenatřicet profesionálních jednotek a devětaosmdesát dobrovolných sborů. V akci bylo 197 hasičských vozů.

„Zatímco jsme pomáhali jinde, sami jsme ztratili část střechy nad hlavou,“ řekl ředitel kolínského územního odboru Jan Bradna.

V šest hodin večer vyjeli kolínští hasiči k požáru rodinného domu v Plaňanech. Bylo to v době, kdy na Kolínsku řádila bouřka doprovázená silným větrem, deštěm a kroupami.

Hned první poryv silného větru urval kus střechy hasičské stanice. Vznikl podtlak a pak už to šlo samo od sebe.

Velká střecha, která přečkala orkány Kyrill i Emmu, teď nevydržela. Škodu hasiči odhadují zhruba na jeden a půl milionu korun.

Největší škody, zejména na zaparkovaných autech, domech, oplocení a vnějších rozvodech elektrického proudu, napáchaly popadané stromy nebo velké větve. Ty byly také nejčastějším důvodem k výjezdu hasičů.

Od pěti hodin odpoledne ve čtvrtek do páteční šesté hodiny ranní vyjížděli středočeští hasiči celkem k 410 případům. Operační středisko museli posílit o patnáct lidí.

Podle mluvčího středočeských hasičů Ladislava Křivana je to minimálně patnáctkrát více než obvykle.
„Bouře zasáhla plošně celý kraj, žádný okres nevynechala,“ dodal mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.

Napilno měla kvůli bouři i středočeská záchranná služba. „Přibližně od tři čtvrtě na šest večer další dvě hodiny většina sanitních vozů nepřetržitě zasahovala v terénu,“ sdělila mluvčí krajské záchranky Tereza Janečková.

Na Nymbursku museli dokonce hasiči dvěma sanitním vozům prořezat cestu u obcí Doubrava a Opočnice.