Házená: začít brzy je důležité

V pátém díle seriálu Sport pro děti Sedmička představuje házenou.

Stát se nejlepší střelkyní interligy žen jako písecká Iveta Luzumová? Podívat se do reprezentace jako Marta Krouská nebo přebírat ceny v anketě o nejlepší mládežnický kolektiv okresu, jako se to povedlo mladším dorostencům Strakonic? Házená má v Písku i ve Strakonicích tradici a mladí sportovci mnoho vzorů.
Házenkáři jsou dobře pohybově připravení. To se jim hodí i v případě, že s házenou po nějakém čase skončí. „Předností je jako u dalších sportů zlepšení zdatnosti. Zajímavé je také, že se u hráčů těchto her zlepšuje periferní vidění,“ uvedla k házené tělovýchovná lékařka Ivana Prollová.
Ať jde o kluky nebo holky, začít s házenou je nejlepší už kolem šesti let. „Děláme nábory v prvních nebo druhých třídách základních škol,“ potvrdil manažer píseckého Sokola i mládežnický trenér Michal Horák. Písek se přitom zaměřuje výhradně na děvčata. Ve Strakonicích jsou jak chlapecké, tak dívčí týmy. Kluby berou děti i ve starším věku, ale čím dřív začnou, tím lépe.
Začít brzo je důležité proto, aby děti zvládly náročnou motoriku. „Jsou ale i takové, které nepřišly v náborech, ale dva roky po nich a dotáhly to až do interligy,“ popisoval dál Horák.
Malé děti přicházejí do přípravek a trénují dvakrát týdně. V trénincích nechybí rozcvičení, cvičení koordinace a také samotné herní nácviky. „U těch nejmenších se snažíme, aby se seznámili s míčem formou her,“ naznačil trenér minižáků Strakonic Roman Nejdl.
Malé děti hrají miniházenou. Proti sobě nastupují týmy se čtyřmi hráči a brankářem na půlce hřiště. Má zjednodušená pravidla, menší branky a hraje se s pěnovým míčem.
Házená není drahým sportem. Ve Strakonicích se v přípravkách platí tisíc korun za rok a v žácích pak dva a půl tisíce. V Písku jsou náborové děti první půlrok zdarma, aby si házenou zkusily. Potom platí jeden a půl tisíce za půl roku.
Kromě toho potřebují děti jen míč. Ten vydrží pár let, než ho budou muset vyměnit za větší, sportovní oblečení a boty do haly s rovnou tvrdou podrážkou.