Hejtman? Primátor? Neznám!

Bém, Kaufman, Haupšlégr, Lišková. I taková jména vyslechli redaktoři Sedmičky, když se v karlovarských ulicích ptali, jak se jmenuje primátor města.

Fantomas zneužíval podoby a jmen cizích lidí, aby zůstal nepoznán. To karlovarský primátor ani krajský hejtman nemusejí. Pro místní zůstávají nepoznáni i bez toho.
Přestože jsou Werner Hauptmann (ODS) i Josef Novotný (ČSSD) v uvedených politických funkcích už déle než sedm měsíců, většina obyvatel Karlových Varů si neumí jejich jména s těmito funkcemi spojit. Lidé se totiž o politiku nezajímají. Veřejní činitelé tak paradoxně zůstávají veřejnosti neznámí.
V úterý 28. července provedla Sedmička test znalosti politiků a vedoucích úředníků mezi občany Karlových Varů. Redaktoři v dopoledních a odpoledních hodinách oslovili v ulicích města 115 respondentů – od studentů po seniory, s důrazem na produktivní věk. Obě pohlaví byla mezi dotazovanými zastoupena rovnoměrně. Z celkového počtu respondentů jen šestadvacet správně zodpovědělo otázku, jak se jmenuje primátor Karlových Varů (tedy necelá čtvrtina dotázaných). A pouze šestnáct lidí vědělo, kdo je hejtmanem. „Vím, že primátorka je ženská – Lišková,“ odpověděla sympatická třicátnice, kterou Sedmička oslovila na Moskevské ulici. Dvě maminky s kočárky před prodejnou knih Dobrovský v Zeyerově ulici se zase shodly, že karlovarským primátorem je Pavel Bém. Odhadem třicetiletý muž nedaleko magistrátu pak vyhrknul „Waltr“ a jeden z taxikářů „Josef Pavel“. Kdo je v Karlových Varech primátorem, netušila ani prodavačka v trafice na rohu Moskevské a Charkovské, nevěděli to ani v nedalekém uzenářství. Stejně jako většina dalších. „Primátor? Hejtman? Ptejte se radši na hokejisty,“ smál se asi pětadvacetiletý muž ve Varšavské ulici.
U hejtmana byla situace v Karlových Varech ještě o málo horší. Jen šestnáct lidí ze 115 odpovědělo správně, devět dotázaných uvedlo jméno bývalého hejtmana Pavla, dvakrát zaznělo jméno Keřka, jednou jméno Svoboda. Ostatní dotázaní jen krčili rameny. Zajímavé ale bylo, že jméno hejtmana věděly obvykle ženy.
Fakt, že lidé ve Varech neví, jak se jmenuje jejich primátor či hejtman, zčásti překvapuje. Oba politici totiž po nástupu do funkcí ohlásili otevřenost směrem k veřejnosti. Hejtman aktivně objíždí celý kraj, primátor se setkává s občany na primátorských dnech.