Herec Keanu Reeves oslaví padesátiny

Keanu Reeves

Keanu Reeves Zdroj: Profimedia.cz

V mládí byl i nadějným hokejovým brankářem, kvůli zranění se ale začal věnovat pouze herectví. Do širšího diváckého povědomí se Keanu Reeves, který v úterý oslaví padesátiny, zapsal hlavní rolí ve sci-fi trilogii Matrix.

Na kontě má ale několik desítek filmových postav a řadu dalších aktivit - léta hrával na baskytaru v grungeové kapele Dogstar, produkoval dokumentární film o digitální revoluci (Side by Side), vydal sbírku básní Óda na štěstí a loni si poprvé střihl i režii (akčního snímku Muž taiči).

Keanu Reeves v trilogii MatrixKeanu Reeves v trilogii Matrix | Profimedia.cz

Keanu Reeves se narodil v libanonském Bejrútu anglické kostýmní návrhářce a tanečnici a geologovi havajsko-čínského původu. Rodiče se brzy rozešli a matka s dětmi nakonec zakotvila v Torontu. Tam Keanu vystřídal několik středních škol, včetně herecké, a už jako chlapec se poprvé objevil na jevišti. Tehdy byl také nadějným hokejovým brankářem.

Hokejista byl i jeho první filmovou rolí v roce 1986 ve snímku Youngblood. Dva roky nato si zahrál v Nebezpečných známostech po boku Johna Malkoviche či Michelle Pfeifferové, následovaly mimo jiné role ve filmech Malý Buddha (1993) Bernarda Bertolucciho či Dracula (1992) Francisa Forda Coppoly. Mezi superhvězdy ho katapultoval akční thriller Nebezpečná rychlost (1994), kde si zahrál po boku Sandry Bullockové, a pět let nato svou pozici potvrdil prvním dílem Matrixu.

Keanu ReevesKeanu Reeves | Profimedia.cz

V osobním životě k němu ale osud přívětivý nebyl. Když se mu po čtyřletém vztahu s herečkou Jennifer Symeovou v prosinci 1999 narodilo dítě, přišlo na svět mrtvé. V dubnu 2001 pak při autonehodě zemřela i Symeová.