Herec Peter Falk je známý především rolí inspektora Columba

Peter Falk

Peter Falk Zdroj: Profimedia.cz

Americký herec Peter Falk se na celém světě proslavil jedinou rolí - zhruba 35 let totiž ztělesňoval losangeleského detektiva Columba ze stejnojmenného televizního seriálu.

Pomačkaný baloňák, nepřítomný pohled a laciné doutníky, tedy hlavní charakteristické znaky seriálového kriminalistického esa, jemuž neunikl žádný zločinec, však nebyly jedinou rolí tohoto herce se slovanskými kořeny.

Dlouhá kariéra v roli inspektora Columba - poprvé jej hrál už v roce 1968 - dala zapomenout na Falkovy další herecké výkony. A ty přitom nebyly vůbec špatné: za televizní film The Price of Tomatoes (Hodnota rajských jablíček) dostal v roce 1962 první Emmy, o deset let později si vysloužil i divadelní cenu Tony za účinkování ve hře The Prisoner of Second Avenue (Zajatec Druhé avenue).

Falk se blýskl také například v původně televizním filmu Griffin a Phoenixová (1976) a spolupracoval s významným nezávislým režisérem Johnem Cassavetesem. S ním mimo jiné natočil filmy Husbands (Manželé, 1970) a zejména A Woman Under the Influence (Ovlivňovaná žena, 1974). Slavný německý režisér Wim Wenders mu zase svěřil role ve svém legendárním podobenství Nebe nad Berlínem (1988) i ve volném pokračování s názvem Tak daleko, tak blízko (1993).

Herec Peter Falk je známý především rolí inspektora ColumbaHerec Peter Falk je známý především rolí inspektora Columba | Profimedia.cz

Falk se narodil 16. září 1927 New York. Ačkoli ho mnozí považovali za Italoameričana, jeho otec byl Polák, matka měla příbuzné v Rusku a jeho předci žili i v Maďarsku a Čechách. Než se vydal na hereckou dráhu, chtěl do armády. Vojáci ho ale začátkem 50. let nevzali kvůli výraznému hendikepu - měl totiž jen jedno oko, o pravé přišel kvůli rakovině už ve třech letech. Od jeho úmrtí uplynulo 23. června přesně pět let.