Hewlett-Packard je dál v propadu. Lenovu se naopak daří

HP

HP

Zisk Hewlett-Packard, největšího světového výrobce počítačů, v druhém fiskálním čtvrtletí klesl o 32 procent. Tržby dosáhly 27,6 miliardy dolarů. Dál se nedaří sekci PC, jejich prodej se během prvních tří měsíců snížil o 24 procent. Problémy má odbyt počítačů celosvětově - poklesl o 14 procent. HP ale tvrdí, že škrty a orientace na výnosnější produkty už se začínají projevovat a obrat je na dohled. Čínskému výrobci počítačů Lenovo naopak vzrostl v posledním čtvrtletí zisk o 90 procent.

Výsledky HP podle listu USA Today potvrzují nervozitu výrobců počítačů, kterou vyvolává vytrvalé snižování poptávky. Ve stejném čtvrtletí loňského roku dosáhly tržby HP 30,7 miliardy dolarů.

Přestože tržby firmy klesly nejvíce v rámci dvouletého zpomalování, vedení HP i analytici vidí ve výsledcích i záblesk obratu. Pětiletý plán restrukturalizace podniku, který spustila šéfka společnosti Meg Whitmanová, by podle nich mohl začít nést ovoce.

Výhled pro celý letošní rok je podle vedení firmy o něco příznivější, zejména díky firemním prodejům. Optimistická je i vlivná analytická firma The Palo Alto, která zvýšila odhad letošních tržeb HP. V rámci poobchodní seance akcie HP v reakci na výsledky stouply o více než 13 procent.

Vývoj akcií HP za posledních 5 let

Vývoj akcií HP za posledních 5 letVývoj akcií HP za posledních 5 let | Yahoo

HP se v poslední době začíná více zaměřovat na progresivnější tablety a počítače s dotykovým ovládáním, kde zatím trh ovládá hlavně Apple se Samsungem. Firma se také dále etabluje ve výnosnějších sektorech firemního softwaru, zpracování dat nebo datových nosičů.

Prodeje počítačů konkurenčního Dellu v posledním čtvrtletí klesly o 9 procent. Dell ale vyrukoval s nabídkou agresivních slev. Zisk společnosti se tak meziročně propadl téměř o 80 procent. HP sice také zlevňuje, ale ne tak dramaticky. „Více se soustředíme na ziskový růst. Ztrátové obchody se snažíme postupně opouštět,“ uvedla finanční šéfka HP Cathie Lesjak.

Podle Whitmanové by tržby HP mohly začít růst už v příštím fiskálním roce, i když má firma před sebou ještě hodně práce. „Musíme se ještě více soustředit na přechod od technologií minulosti k těm, které budou pohánět budoucnost,“ uvedla Whitmanová, citovaná agenturou AP.

V rámci restrukturalizace chce HP postupně propustit celkem 30 tisíc lidí, oznámila už dříve firma.

Lenovo se daří, hlavně díky domácí poptávce

Zisk čínského Lenovo v posledním kvartále naopak rychle rostl, za celý rok stoupl o třetinu. Firma těží z nadále silné domácí poptávky po počítačích a vyplácí se jí nástup do segmentu mobilních zařízení jako chytrých telefonů, kde zaznamenala prudký růst prodeje. Lenovo díky akvizicím v tomto oboru za poslední roky zvýšila tržby z prodeje těchto přístrojů o 74 procent na 736 milionů dolarů.

Čistý zisk Lenova vzrostl za tři měsíce do konce března na 126,9 milionu dolarů z 66,8 milionu dolarů o rok dříve. Byl to nejrychlejší meziroční nárůst za sedm čtvrtletí. Tržby skupiny se zvýšily o čtyři procenta na 7,8 miliardy dolarů.

Lenovo je v prodeji osobních počítačů nyní druhá za americkou Hewlett-Packard a v prvních měsících roku se jí těsně přiblížila, protože pokles prodeje jejích přístrojů byl mnohem menší než u konkurence. Tržby z prodeje stolních počítačů a laptopů klesly Lanovo za čtvrtletí o dvě procenta na 6,6 miliardy dolarů, ale stále představovaly 83 procent celkových tržeb.