Hewlett-Packard opět klesly čtvrtletní tržby

Hewlett-Packard (ilustrační foto)

Hewlett-Packard (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: wlodi via Flickr

Americkému výrobci počítačů Hewlett-Packard klesly tržby za poslední čtvrtletí finančního roku o 2,5 procenta na 28,4 miliardy dolarů (627,7 miliardy korun). Firma je druhým největším producentem počítačů na světě po čínské Lenovo. Hospodaření zasáhly horší tržby z prodeje podnikovým zákazníkům.

Analytici podle agentury Reuters v průměru předpokládali, že tržby za tři měsíce do 31. října poklesnou oproti situaci před rokem o jedno procento na 28,76 miliardy USD. Celkový čistý zisk firmy klesl na 1,33 miliardy dolarů z 1,4 miliardy dolarů před rokem.

Hewlett-Packard v říjnu informovala, že se rozdělí na dvě části a oddělí osobní počítače a tiskárny od technologických služeb, jako je ukládání dat, servery a software. Kromě toho firma sdělila, že v rámci restrukturalizace hodlá zrušit dalších 5000 pracovních míst.

Tržby v divizi, která prodává počítačové servery a další zařízení firmám, klesly ve čtvrtém finančním čtvrtletí o čtyři procenta na skoro 7,3 miliardy dolarů, oznámila dnes firma. Tato divize by se po rozdělení měla stát samostatnou skupinou s názvem Hewlett-Packard Enterprise.

V součásti osobních počítačů a tiskáren se tržby zvýšily o 0,3 procenta na 14,7 miliardy dolarů. Tyto aktivity budou po rozdělení používat jméno HP a zůstane jim i modrobílé logo. Společnosti klesaly příjmy ve 12 z posledních 13 kvartálů, podotkl list The Wall Street Journal. Jedinou výjimkou bylo předešlé, tedy třetí fiskální čtvrtletí. Šéfka společnosti Meg Whitmanová ale tehdy upozornila, že růst nemusí vydržet.