Hewlett-Packard se po letech vrací k telefonům, představí své smartphony

Šéfka HP Meg Whitmanová

Šéfka HP Meg Whitmanová Zdroj: Jan Sedlak

Americká firma Hewlett-Packard už delší dobu pošilhává po trhu s chytrými telefony. Šéfka společnost Meg Whitmanová ostatně už v roce 2012 uvedla, že firma nakonec bude muset svým zákazníkům nějaký smartphone nabídnout. Vypadá to, že smartphony s typickým logem přijdou na trh už velmi brzy.

Hewlett-Packard údajně chystá představení smartphonů se šesti a sedmipalcovými displeji už během ledna 2014 - konkrétně modely Slate 6 a Slate 7. Má jít o levné telefony operující v systému Android, jejichž cena se bude pohybovat mezi 200 a 250 dolary (maximálně zhruba 5000 korun), uvedl web techcruch.com.

Oba modely by měly nabídnout Android 4.2 Jelly Bean, čtyřjádrový procesor a 16GB interní úložiště, které jde rozšířit o microSD kartu až o velikosti 32 GB. Na zadní straně najdeme 5MPx foťák a na přední je 2MPx kamerka. Tloušťka obou modelů je pod 10 milimetrů. Nad i pod displejem najdeme reproduktory, jako tomu je třeba u některých modelů HTC.

Na druhou stranu je třeba říct, že se společnost vrací na trh se smartphony jen částečně. Výrobce si pro návrat vybral pouze jediný trh - Indii.

HP má s mobily zkušenosti
HP není na trhu s mobilními telefony žádným nováčkem. V roce 2000 Compaq (později jej koupilo HP) představil iPAQ s Windows Mobile. HP také vydalo svůj mobilní operační systém s názvem webOS, jenž však v konkurenci iOS a Androidu neuspěl a v srpnu 2011 byl jeho komerční vývoj ukončen.