Hlavní cena stoeurové tomboly je obraz od Picassa v hodnotě milionu dolarů

Obraz Zátiší od Pabla Picassa z roku 1921.

Obraz Zátiší od Pabla Picassa z roku 1921. Zdroj: archiv E15

Francouzská nezisková organizace Aider Les Autres (Pomozte druhým) vyhlásila charitativní tombolu. Vstupenka do ní stojí 100 eur. Počet lístků ke hře je omezen na 200 tisíc. Hlavní cena: obraz Zátiší od Pabla Picassa z roku 1921. O novém majiteli díla v hodnotě milionu dolarů rozhodne losování 30. března, uvedl pořadatel v tiskové zprávě.

Zisky z aukce půjdou mezinárodní neziskové organizaci CARE, která poskytne čistou vodu pro 200 tisíc lidí v Kamerunu, na Madagaskaru a v Maroku. „Tato tombola nám pomůže změnit životy lidí v Africe. Přístup k vodě je klíčovým faktorem rozvoje,“ řekl Philippe Lévêque, generální ředitel CARE France.

Obraz, který kdysi vlastnil anglický surrealistický umělec Gordon Onslow Ford, je v současné době vystaven u vchodu do Picassova muzea v Paříži. Zůstane tam do dne losování. Picassovo Zátiší dříve vlastnil i libanonský miliardář David Nahmad, který má největší soukromou sbírku Picassovy tvorby na světě, píše server CNN. Cena díla s názvem Zátiší se odhaduje na milion dolarů.

V předchozí celosvětové picassovské tombole roku 2013 získal hlavní výhru, dílo s názvem Muž s operním kloboukem, Američan Jeffrey Gonano. V dražbě před sedmi lety se prodalo 50 tisíc lístků.