Japonci překvapili, už za pár let chtějí vyslat sondu k Marsu

Phobos, Deimos

Phobos, Deimos Zdroj: NASA

Phobos, Deimos
Severní pól Marsu
Phobos
Deimos
5
Fotogalerie

Japonská vesmírná agentura JAXA se postarala o rozruch mezi astronomy a vesmírnými nadšenci svým oznámením, že do roku 2030 chce k měsícům Marsu Phobosu a Deimosu vyslat sondu, aby sesbírala vzorky jejich hornin a poté je dopravila zpět na Zemi.

Pokud vše půjde podle plánu, mise „Martina Moon eXploration“ neboli MMX by měla odstartovat v roce 2024.

JAXA podle svého vyjádření pracovala na předprojektové fázi MMX poslední tři roky. Astronomové pečlivě propočítávali možné dráhy letu, inženýři navrhovali potřebná zařízení a simulovali jejich sestup k měsícům.

Nyní se MMX přesunula do fáze vývoje potřebného hardwaru a softwaru. Inspiraci přitom Japonci čerpali ze svých dřívějších úspěšných misí k asteroidům – sondy Hayabusa, která v roce 2010 dopravila na Zemi vzorky ze svého kontaktu s asteroidem Itokawa v roce 2005, a sondy Hayabusa 2, která v loňském roce odebrala vzorky z asteroidu Ryugu a jejíž návrat na Zemi je naplánován na druhé pololetí letošního roku.

MMX má mít k dispozici řadu aparátů, kterými má zhruba po tři roky zkoumat oba měsíce Marsu. Poté by měla spirálovitě klesnout k Phobosu a „vypustit“ na něj rover s vrtačkou.

„Cílem mise je získat více než 10 gramů vzorků,“ tvrdí agentura. Návrat na Zemi je naplánován na září 2029. Phobos a Deimos jsou považovány za předstupeň „kolonizace“ samotného Marsu.

Podle řady plánovačů jak z NASA, tak z JAXA, by mohly sloužit jako mezipřistávací stanice. „Jejich pozice nad Marsem z nich činí primární cíl pro lidskou návštěvu ještě předtím, než zamíří na povrch rudé planety,“ nechal se slyšet vedoucí vědecký pracovník NASA Jim Green. To ale podle něho bude možné pouze za předpokladu, že mise MMX uspěje.

Prohlédněte si fotogalerii: