Hledání páté chuti v Umami

Bistro Umami se nezaměřilo pouze na tolik módní sushi, ale snaží se ukázat průřez japonskou kuchyní, která je nebývale bohatá, a její redukce na sushi je tudíž značně degradující. Kdo jednou zažil skutečnou japonskou hostinu, kde je na stole třicet až čtyřicet mističek s nejrůznějšími delikatesami a na žádné není rolovaná rýže, dobře ví, o čem mluvím. Ostatně název Umami nebyl zvolen náhodně – je to slavná pátá chuť, kterou přidali Japonci k tradiční sestavě sladkokyselá a hořkoslaná. V překladu je to chuť delikátní, která zdůrazňuje chuť jídla a nejvíce se podobá chuti mořských řas.
Výhodné menu
Ale zpátky do Myslbeku. V moderním designovém prostoru, jehož drobným hendikepem je přímé propojení s ochozem nákupního centra, vládne příjemný klid a rychlá obsluha okamžitě plní hostova přání, což se vyplatí především v případě pracovních obědů. Navíc zde přes oběd najdete cenově zvýhodněná menu, a tak můžete ochutnat řadu specialit za velmi slušné ceny. Polévku v kombinaci s deseti kousky sushi či s hlavním jídlem zde v poledne pořídíte v rozmezí od 200 do 300 korun.
Tajemství dlouhověkosti
Pokud jde člověk do japonské restaurace, měl by určitě ochutnat slavnou polévku misoshiru, která se připravuje z fermentovaných sójových bobů a rybího vývaru a je jednou z hlavních příčin japonské dlouhověkosti (tou druhou je náruživá konzumace syrových ryb). Na můj vkus mohla mít trochu větší říz, neboť podávaná verze byla příliš panenská, jako by se kuchař bál, že Češi této zvláštní polévce nepřijdou na chuť a připravil ji jen na půl plynu. Naopak další chod v podobě sashimi byl příjemný překvapením: sousta tuňáka i máslové ryby byla čerstvá, svěží a doslova se rozpadala na jazyku. A velmi chutný byl i uzený úhoř, který patří v Japonsku k velmi oblíbeným kouskům.
Kreativní variace
Zatímco sashimi je pojato tradičně, při přípravě sushi nešetří v Umami kreativitou, a tak zde můžete natrefit na velmi originální variace. Zřejmě nejbláznivější rolkou bude Umami sushi, která se skládá z čerstvého tuňáka, černého lanýže, chřestu a piniových oříšků. Přestože to na pohled působí poněkud divoce, výsledné chuťové kombinace jsou velmi příjemné.
I ostatní sushi překypují kreativitou a neotřelými kombinacemi. Špičkové jsou kupříkladu dračí rolky s úhořem a cuketou či rolky se sušeným tuňákem a smaženou krevetou. A za zkoušku stojí také rolky s poněkud děsivým názvem dynamit, které obsahují kombinaci mušlí sv. Jakuba s velmi pálivou pastou kimchi. Nejlepší volba je přijít alespoň ve čtyřech, objednat si několik rolek doprostřed a vzájemně ochutnávat.
Burger po Japonsku
Pokud nemáte chuť na sushi či sashimi, můžete vyzkoušet v Japonsku velmi populární hovězí připravené na grilu a podávané s lahodnou teriyaki omáčkou. Anebo vynikající steak z tuňáka, který doplňuje omáčka z japonských švestek s červeným pepřem. Naopak na milovníky burgerů čeká originální Umami burger s houbami shitake a sladkou zázvorovou omáčkou. A pokud vám zůstane místo na dezert, můžete vyzkoušet slavné sladké fazole, kterými jsou naplněné rýžové koláčky, či třeba čajovou zmrzlinu.
Přestože dezerty stejně jako ostatní jídla v Umami vypovídají o značné odlišnosti japonské gastronomie, celkový dojem z návštěvy nového japonského bistra je značně nadprůměrný, a to i díky precizní prezentaci všech nabízených pokrmů.
E15 hodnotí
menu * * * * 1/2
obsluha * * * *
prostředí * * * 1/2
sociální zařízení * * * 1/2
ceny mírně vyšší standard
celkový výsledek * * * *
nejvíce je 5 hvězdiček / nejméně 1
hvězdička
plus – značně kreativní sushi variace, které nejen překvapí svým vzhledem, ale potěší i netradiční chutí
minus – vedle umístění v prostoru nákupní galerie je to i velmi střídmý vinný lístek
Kontakt: Umami, Galerie Myslbek, Na Příkopě 19, Praha 1, umamisushi.cz