Honduras plánuje vybudovat městský stát ve státě

Prezident Hondurasu Porfirio Lobo. (Foto ČTK)

Prezident Hondurasu Porfirio Lobo. (Foto ČTK) Zdroj: CTK

Honduras je připraven kvůli nalákání zahraničních investorů provést hospodářský experiment a vybudovat město s vlastními zákony.

Honduraský prezident Porfirio Lobo připustil, že státy jako Hong Kong nebo Singapur vypadají jako funkční modely tohoto systému. Zprávu zveřejnil britský list Guardian.

Kromě vlastních zákonů by město mělo též vlastní daňový systém, soudnictví i policii. Vláda již podepsala se skupinou mezinárodních investorů memorandum o porozumění, ale plány mají i své odpůrce. Ti se snaží podat žalobu u Nejvyššího soudu, protože podle nich by vytvoření státu ve státě ohrozilo vnitrostátní předpisy, poškodilo pracovní práva a prohloubilo nerovnost ve společnosti.

Upřesněno prozatím nebylo ani to, kde přesně město vyroste. Již v říjnu přitom započne první fáze projektu, který bude podle odhadů stát přes půl miliardy amerických dolarů.

Jak ale projekt dopadne je ve hvězdách. Kritici se obávají zhoršení již tak špatné situace v zemi. Země trpí čtvrtinovou nezaměstnaností, politickou nestabilitou a vysokou kriminalitou. V počtu vražd na počet obyvatel je to vůbec nejnebezpečnější země na světě.