Honkovi pomáhá do výšek kozí mléko

Talentovaný tyčkař Ondřej Honka se chce letos předvést na mistrovství Evropy. Nominační pozvánka na prestižní podnik visí ve výšce 505 centimetrů.

Těžký úkol čeká v letošní sezoně opavského tyčkaře Ondřeje Honku. Pokud chce odjet do estonského Tallinu na juniorském mistrovství Evropy, musí přeskočit laťku ve výšce 505 centimetrů. „Od nového roku jsem junior, takže budu mít i o rok starší soupeře. Přesto se chci pokusit vyhrát mistrovstí České republiky a dostat se na medailové pozice i v mezinárodních závodech. Vrcholem by byl start na mistrovství Evropy. Skočit 505 centimetrů bude těžké, ale ne nemožné,“ sečetl plány Honka, který už ví, jaké to je startovat na olympijských hrách. I když zatím jen těch mládežnických.
Podle atletického trenéra Jana Škrabala má Honka ke splnění svých předsevzetí všechny předpoklady. „Je velice pracovitý a cílevědomý. Podporu v atletice má i doma, protože jeho rodiče mají ke sportu velice blízko. Na základní škole nejprve dostal vícebojařský základ a později ze začal specializovat na tyčku pod vedením Jiřího Lesáka,“ říká trenér a ředitel Základní školy Englišova Škrabal.

Stará tělocvična nestačí

Nechybělo přitom mnoho a spotovní kariéra Ondřeje Honky mohla skončit dřív, než pořádně začala. „Má za sebou vážné zranění, které se mu stalo v osmé třídě základní školy, když mu sval zlomil klíční kost. Lékaři ale místo klasického sešroubování zvolili experimentální léčbu, která dovolila Ondrovi dál sportovat. Několik týdnů se nesměl ani pohnout. Vydržel to a zlomenina se zhojila neuvěřitelně rychle. Zanedlouho už házel na českém mistrovství oštěpem,“ dodal Škrabal.
Student Slezského gymnázia v Opavě chodí do školy podle individuálního plánu, aby mohl s vrcholovým sportem zvládat i školu. „Příprava je časově hodně náročná. Podmínky ve staré tělocvičně nejsou dobré, a tak musíme jezdit trénovat do Olomouce nebo na soustředění do Prahy. Na celé Moravě není kromě Olomouce jediná atletická hala, kde by byla možnost skákat. Jsem rád, že opavskou tělocvičnu opraví a budu mít prostor ke skákání,“ řekl Honka.
Všestrannost na Ondřeje Honku sedí i mimo sport. Volného času sice moc nemá, když už ale přijde řada na odpočinek, sáhne po hudebních nástrojích. „Rád sedám za klavír nebo hraju na kytaru,“ říká Honka. A když nemá sílu či chuť na hraní, pouští si do sluchátek Coldplay, Linkin Park nebo Rammstein. S těmi má nedávnou osobní zlušenost. „Loni v březnu jsem byl na jejich koncertě a byl to nezapomenutelný zážitek,“ řekl Honka. Osmnáctiletý talent bydlí stále u rodičů. A je nezadaný.„Na holky nemám kvůli každodennímu tréninku čas, takže jsem momentálně volný,“ uvedl Honka, kterému na atletický vrchol pomáhá i speciální strava. „Na chatě máme ustájeného koně a naši se rozhodli k němu dokoupit kozu, tak se mamka snaží dělat tvaroh, sýr a různé výrobky z kozího mléka. My to jako pokusní králíci musíme vypít nebo sníst a ne pokaždé je to snadné. S trochou nadsázky by se dalo říct, že mám speciální výživu formou kozího mléka,“ uzavřel Honka. Na speciální stravu si ale nepotrpí. Nejvíc si pochutnám na guláši se šesti.