Houbaři: V okolí Berouna už rostou a brzy budou žně

Houby (ilustrační foto)

Houby (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Houbařům se blíží sezona. Navzdory srážkově vydatnému jaru, rostou zatím houby jen na osvědčených „flecích“.

Vyhlášenými houbařskými lokalitami na Berounsku jsou lesy v Českém krasu a na Křivoklátsku. Na Hořovicku pak Brdy. „Je to zatím bída. Našel jsem májovky a špičky obecné,“ řekl Oldřich Jindřich z Mykologického kroužku Hořovice. O něco lepší podmínky jsou momentálně v křivoklátských lesích.

Kam na houby u Prahy? Mykolog prozradil, která místa jsou ve středních Čechách nejlepší >>>

Kovář v půlce května

„Flek“ je v mykologické hantýrce označení místa, kde se houbám v ročních obdobích daří opakovaně.
Na taková místa chodí momentálně zkušení houbaři v křivoklátských lesích. A nosí domů hřiby.
„První hřiby kováře jsem letos našel už v půlce května, což se tady tak často nestává. Naposledy jsem přinesl houby z lesa o víkendu. Mám své fleky, kde najdu i když jinde nerostou,“ řekl pětadvacetiletý Štěpán Vacina z Chyňavy, který prý dodnes čerpá z toho, co ho v dětství naučil jeho dědeček, vyhlášený chyňavský houbař Jaroslav Sklenička, který zemřel před jedenácti lety ve věku nedožitých dvaašedesátin.
„Jsem mladší než většina houbařů, a to je moje výhoda. Vím tolik, co starší houbaři často ani netuší a mladí na houby nechodí. Je nás stále méně a hub roste víc než dost,“ řekl dále mykolog Vacina, který se nebojí zveřejnit svá osvědčená místa. „Vždycky se s bráchou smějeme rekreantům, kteří pročesávají les v rojnici namísto toho, aby se pustili třeba do těžko přístupného terénu. Ve svahu Na Tlusté jsou houby skoro vždycky a na jeho vrcholu zase na podzim rostou lišky k zavařování,“ dodal Vacina, podle nějž se pravé houbařské žně spustí každým dnem. Po tak srážkově vydatném období stačí už jenom pár bouřek a letní teploty od časných ranních hodin.

Na houbařský výlet

Úrodu už cítí také houbaři v Hořovicích. V sobotu 12. června pořádají houbařskou vycházku. Sraz je pět minut po deváté ráno na nádraží v Srbsku, trasa povede přes Malou Ameriku do Karlštejna. „Vyrazíme po žluté turistické značce ke Kubrychtově boudě a špekáčky necháme doma, neboť budeme v přírodní rezervaci,“ uvedl Oldřich Jindřich z Mykologického kroužku Hořovice.