HP končí s levnými tablety, budoucnost prý patří hybridům

Hewlett-Packard (ilustrační foto)

Hewlett-Packard (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: wlodi via Flickr

Přestože levné tablety mohou být na první pohled atraktivním prodejním artiklem, společnost HP si myslí něco jiného. Jak upozornil PC World, firma se rozhodla pozměnit svou strategii. V rámci nového směřování již dává sbohem levným tabletům (cca do šesti tisíc korun) a místo toho se chce soustřeďovat na zařízení střední či vyšší třídy.

Informaci potvrdil šéf HP Ron Coughlin, který zároveň naznačil i důvody rozhodnutí: tento segment nepřináší dostatečný prostor pro ziskovost ani růst. Stojí za tím silná konkurence levných modelů (zejména z Číny), stále klesající ceny a také pokles zájmu samotných kupujících.

Zákazníci nyní dávají přednost velkým telefonům před tabletem, protože telefony se dají mnohem lépe použít jako univerzální komunikační zařízení. Pokud pokukují po velkém tabletu, pak si často koupí rovnou hybrid, který se dá využít i jako notebook. Ceny velkých telefonů i hybridních zařízení typu 2v1 přitom klesají a nedávají zákazníkům důvod investovat do separátního zařízení v podobě tabletu.

Přestože HP má stále v aktuální nabídce zalistován například tablet HP Envy 8 Note za 330 dolarů, minimálně na nejbližší období mají být její prioritou hybridní, respektive konvertibilní zařízení a tablety pro firemní zákazníky. Typickými produkty v této kategorii jsou například Spectre x2 nebo Spectre X360.

Článek vyšel na webu Živě.cz