HP urovnal spory s akcionáři kvůli ztraceným miliardám dolarů

Meg Whitman, šéfka HP

Meg Whitman, šéfka HP Zdroj: Jan Sedlak

Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard se dohodl na urovnání soudních sporů s akcionáři týkajících se problémového převzetí britské softwarové společnosti Autonomy. Na něm firma prodělala miliardy dolarů.

Hewlett-Packard koupil Autonomy v roce 2011 za více než 11 miliard dolarů (přes 220 miliard korun). V roce 2012 pak oznámil, že je kvůli nesrovnalostem v účetnictví společnosti Autonomy nucen odepsat 8,8 miliardy dolarů (177 miliard korun).

Akcionáři následně zažalovali vedení Hewlett-Packard a obvinili ho z porušení povinností a z mrhání podnikovými aktivy. Žaloby požadovaly změny ve vedení podniku a usilovaly o odškodné od lidí zodpovědných za převzetí Autonomy. Objevilo se rovněž tvrzení, že Hewlett-Packard o nesrovnalostech v účetnictví firmy Autonomy věděl již dříve, ale zatajil tuto informaci před akcionáři.

Podle zdroje agentury Reuters se právní zástupci akcionářů v rámci dohody o urovnání zahrnující tři žaloby vzdají všech požadavků vůči současným i bývalým vedoucím pracovníkům společnosti Hewlett-Packard. Budou rovněž pomáhat firmě Hewlett-Packard s jejími kroky proti bývalým vedoucím pracovníkům Autonomy.

Hewlett-Packard se podle některých zdrojů domnívá, že Autonomy před akvizicí úmyslně přikrášlovala údaje o svých hospodářských výsledcích a vyhlídkách. Spoluzakladatel a bývalý generální ředitel Autonomy Michael Lynch však takovéto obvinění odmítá. Tvrdí, že Hewlett-Packard na něj svádí vinu za svou neschopnost řídit Autonomy po jejím převzetí.