HPE se rozhodlo pro další dělení, zbaví se IT služeb

Meg Whitman, CEO HP

Meg Whitman, CEO HP Zdroj: Jan Sedlak

Před dvěma lety proběhlo velké rozdělení společnosti Hewlett Packard na HP Inc., která má na starost počítače a tiskárny a na HPE (Hewlett Packard Enterprise) se zaměřením na servery a služby. Nyní ale došlo k dalšímu rozdělení, které se týká pouze HPE.

Dle oficiálního oznámení se totiž část, která měla v HPE dříve na starost IT služby, oddělila do samostatné společnosti SpinCo, kterou spoluvlastní i společností CSC. HPE má ve SpinCo poloviční podíl, stejně jako CSC (Computer Sciences Corp.). CSC se pohybuje v oblasti podpory a IT služeb, kam patří konzultace, implementace, přeprodej cloudových služeb a další.

Jedná se tak o poměrně komplexní rozdělení, které má za cíl hlavně očistit byznys HPE od problémových částí a vrátit HPE silné zaměření na jednotlivé segmenty trhu. Šéfka Meg Whitman už v posledních čtvrtletích přistoupila k řadě opatřením, včetně velkého propouštění zaměstnanců po celém světě.

Hodnota obchodu by měla dle informací být kolem 8,5 miliardy dolarů a od vytvořené hybridní společností SpinCo se očekává příjem v oblasti 26 miliard dolarů. Bude totiž zajišťovat služby pro více než pět tisíc klientů v rámci sedmdesáti zemí po celém světě.

I když se od tohoto kroku očekávají samé pozitivní výsledky jak v oblasti příjmu, tak i vývoje a tržního podílu, stále není jasné, zda se HPE podaří do budoucna udržet krok s konkurencí v oblasti serverových řešení.

Pokud jde totiž o moderní technologie, HP před dvěma lety zaujala představením „The Machine“ na bázi pamětí s memristory a zcela novou architekturou. Řešení ale není stále k dispozici a například Intel už chystá vlastní obdobu levných a rychlých pamětí s vysokou kapacitou 3D Xpoint, které budou ideální nejen pro serverové nasazení.