Hra Candy Crush táhne svého majitele vstříc IPO

Candy Crush Saga od King Digital Entertainment

Candy Crush Saga od King Digital Entertainment Zdroj: King Digital Entertainment

Od her v mobilu až k primární emisi akcií (IPO) v New Yorku. Řeč je o dublinské společnosti King Digital Entertainment (KDE), dodavateli nejrůznějších her pro chytré mobilní telefony a sociální média. Mezi její nejznámější počiny pak patří Candy Crush Saga.

KDE nedávno podala žádost americké komisi pro cenné papíry (SEC), která vždy předchází finálnímu listingu. Po americké firmě Zynga tak jde o další na sociální média a hry se zaměřující firmu, která míří na akciové trhy. V žádosti k SEC sice nebyly uvedeny detaily o počtu plánovaných akcií či představách o jejich ocenění, které firma patrně ještě promýšlí, přesto vyvolala značný ohlas.

Ze zveřejněných formulářů vyplývá, že KDE vykázala skokový růst tržeb: „V prvním kvartálu 2012 to bylo zhruba 29 milionů dolarů, v posledním kvartálu 2013 to už bylo 632 milionů dolarů,“ upozornila CNN. Celý rok 2013 pak KDE uzavřela z tržbami v objemu 1,9 miliardy dolarů, meziročně o 1,54 miliardy vyššími.

Britská Zynga?

Mnoho investorů KDE přezdívá „britská odpověď na Zyngu“. King Digital má nicméně oprávněné obavy, aby takto nebyla označována, a možná proto se vstupem na akciový trh v New Yorku dělá takové tajnosti. Nechce totiž jako Zynga dopadnout.

Vstup Zyngy na burzu v prosinci 2011 totiž provázela velká očekávání. Firma byla tažena svými tituly FarmVille a CityVille na Facebooku, ale nezachytila rychlý nástup popularity mobilních zařízení a její akcie se od té doby propadly značně propadly. Zatímco jako novinka se obchodovaly téměř za 15 dolarů za akcii, od července loňského roku nikdy nevystoupaly nad pět dolarů. Firmu také opustilo několik klíčových zaměstnanců, což krizi jen prohloubilo.

KDE se však zdá v mnohem lepší kondici. Její Candy Crush hraje přes 90 milionů lidí denně, dalších 180 herních titulů přidává kolem čtyřicítky milionů hráčů denně. Celkové ocenění King Digital Entertainment by se rovněž podle nejstřídmějších odhadů mohlo pohybovat kolem pěti miliard dolarů, Zynga je oceňována na „pouhých“ 2,9 miliardy.

Opatrnost investorů je nicméně cítit – KDE totiž stejně jako Zynga téměř stojí a padá na svém hlavním titulu (Candy Crush), byť působí v prostředí mobilních her. Jak ale historie ukázala, obdobné hry mohou velmi rychle přilákat miliony uživatelů, celkem dlouho si je také mohou udržovat, nicméně je mohou také rychle ztratit, pokud se objeví jiná zajímavá hra.