Hra o trůny od Telltale hodně slíbila, zatím dodala jen polovic

Game of Thrones

Game of Thrones

Úspěšná fantasy Hra o trůny se pokouší dobýt další území: po knihovnách a televizích se cílem nájezdu staly počítače. A je třeba uznat, že po nemastném neslaném výkonu předloni uvedené stejnojmenné RPG si v nich před týdnem vydaná adventura z dílny vývojářského studia Telltale Games asi nějaký ten čas pobude.

Hra začíná v okamžiku z hlavního příběhu nechvalně proslulé Red Wedding, nesleduje však osudy některého ze sedmi velkých rodů Západozemí zapletených do snah získat železný trůn. Namísto toho hráč sleduje osud domu Forresterů, vazalů rodu Starků, jehož členové se snaží přežít mocenské změny vyvolané právě Krvavou svatbou. Forresterové se na televizních obrazovkách zatím ještě neobjevili, bedlivým čtenářům Hry o trůny jsou však již známí.

A to je první problém. Autoři totiž příliš spoléhají na to, že hráči jsou se situací v Západozemí detailně obeznámeni. A bez toho nemá smysl ani hru instalovat. Dalším problémem je plochost postav. Sledovaná pětice hrdinů toho se svým okolím moc nenamluví a jen čas od času se dostane do nějaké interakce (snad aby bylo hráčům připomenuto, že jde o hru a ne o film). Scenáristé v Telltale se jednoduše moc nenadřeli a ani s obměnami dialogů, když se člověk rozhodne odehrát celou první epizodu s jinými volbami rozhodnutí, to není nijak pestré.

Posledním hříchem pak je grafika hry. Komiksové zpracování s ostrými konturami byla poprvé použita v legendární franšíze střílečky Borderlands, kde fungovala dokonale. Grafici Telltale si díky ní také vydobyli úspěch ve svých zpracováních proslulé zombíkárny The Walking Dead nebo Wolf Among Us (obě ságy podle komiksových předloh). Opakovaný vtip však ve Hře o trůny nefunguje. Grafika je příliš nedokonalá, animace jsou strnulé, prostředí často rozmlžené a modelování ze seriálu známých postav (obzvláště u Margaery Tyrell) je jednoznačně nedodělané.

Hlavní scenárista nové počítačové Hry o trůny Andrew Grant sliboval velký epický příběh. Při hraní první epizody však pocítíte jen jeho záchvěvy, daleko spíše převládá dojem „to jsem už někde viděl“. Ale snad je to jen chyba prvního dílu. Čeká nás ještě dalších pět epizod.

Telltale Games

Vývojářské studio známé svým zaměřením právě na adventury. Stojí za staršími tituly jako Sam & Max, CSI (Kriminálka) či Návrat do budoucnosti. Novou kapitolu své historie začalo studio psát spoluprací s komiksovou legendou The Walking Dead (v česku komiks vychází pod jménem Živí mrtví, stejně se jmenuje i seriál inspirovaný komiksovou řadou). Velký úspěch hry autory nasměroval ke stávajícímu trendu: tvorbě příběhů na základě populárních děl. Autoři však nikdy nevydávají hru jako celek, jednotlivé epizody příběhu uvolňují zpravidla po jednom až dvou měsících, jako by šlo o opravdový seriál. Mezi nedávno vydané hry od Telltale Games se také zařadily Tales from the Borderlands. Studio aktuálně pracuje již na třetím dílu The Walking Dead.

Game of Thrones – A Telltale Games Series
Studio: Telltale Games
Vydáno: prosinec 2014
Hodnocení: 70 %