Hráči jsou roztrpčení. Na novém Xboxu One nepůjdou hrát starší hry

Nový Xbox nedokáže spustit starší hry

Nový Xbox nedokáže spustit starší hry Zdroj: CTK/AP

Novinka od Microsoftu řadu příznivců zklamala. Na nové herní konzoli Xbox One totiž nebude možné kvůli novému procesu hrát staré hry a Microsfot neplánuje, že by nabídl nějakou službu, která by umožnila starší hry přehrávat. Podobnou službu nabídne třeba Sony u své nové Playstation 4.

Ředitel divize Xbox Don Mattrick podle DPA v rozhovoru pro Wall Street Journal řekl, že Microsoft si nemyslí, že by to měl být problém. Pouze pět procent uživatelů nové konzole si prý na ní chce hrát staré hry. Nemá proto cenu investovat čas a peníze do služby, která by hraní starších her umožnila.

Microsoft představil nástupce své konzole Xbox 360 po osmi letech v úterý večer. Xbox One používá jiný typ procesoru, takže nemůže přehrávat starší hry. Sony také hodlá ve své nové konzoli Playstation 4 vyměnit procesory. Díky podpoře tzv. streamování her však budou moci uživatelé na novém přístroji hrát i starší hry.

Xbox One se má na trhu objevit ještě v letošním roce, přesný termín zahájení prodeje však firma zatím neoznámila. Nové zařízení je podle Microsoftu komplexním zařízením, umožňuje hraní her, sledování televize a filmů a poslech hudby. Reaguje na hlasové příkazy a zahrnuje bezplatnou telefonní službu Skype.