Hradec bude hrát o záchranu

Čtyři zápasy zbývají v první volejbalové lize do konce základní části. Hradecký tým je zatím v soutěži poslední.

Před začátkem sezony podávali královéhradečtí volejbalisté skvělé výkony. V přípravě odehráli vyrovnané zápasy i s extraligovými celky. Přestože oproti loňsku nasbírali mnohem více bodů, jsou na chvostu prvoligové tabulky.

„Soutěž je letos hodně vyrovnaná, bodové rozdíly mezi týmy jsou minimální. V zápasech rozhodují maličkosti, bohužel se nám nedaří proměnit je ve svůj prospěch,“ říká trenér František Lilko.
Bez posil Ten se už před startem ligy musel vypořádat s citelným oslabením kádru, když týden před prvním zápasem přišel o zkušeného Tomáše Vaculíka, mimo hru je i dlouhodobě zraněný nahrávač Tomáš Lilko a ze zamýšlených posil nakonec do Hradce nepřišel nikdo.

„Jsme jediný tým v soutěži, který má tak úzký kádr. Většina soupeřů má svá A mužstva nebo jsou farmami extraligových celků a v případě potřeby nemají problém se posílit. Navíc náš letošní rozpočet je o polovinu nižší než před rokem,“ vysvětluje kouč.

Po vánoční pauze čekají hráče hradecké Slavie čtyři důležité zápasy. Příští pátek se doma utkají s B týmem ČZU Praha a v sobotu 14. ledna s Dobřichovicemi. O týden později vyjedou do Plzně a Českých Budějovic.

„S ČZU a s Plzní bychom rádi bodovali. Nutně potřebujeme přerušit neúspěšnou sérii porážek a vyhrát. Jednak by to posílilo psychiku týmu a navíc by nám to hodně pomohlo do dalších bojů,“ říká kapitán volejbalistů Tomáš Matuška.

Už teď je jasné, že Hradec bude hrát ve skupině o udržení. V ní se poslední čtyři týmy tabulky utkají o to, kdo si zajistí účast v první lize pro příští sezonu, kdo sestoupí a kdo si zahraje baráž s nejúspěšnějším mužstvem druhé ligy.

„Jsou to vždycky hodně vypjaté souboje. Hraje se na dva vítězné zápasy, a kdo si po skončení základní části lépe stojí v tabulce, má na úvod výhodu domácího prostředí. To často rozhoduje. Proto teď bude důležité bodovat a dostat se z posledního místa,“ říká jeden z nejzkušenějších hráčů hradeckého týmu smečař Viktor Šotola.

Týmy jsou vyrovnané

Trenér Lilko by do závěrečných bojů rád posílil. „Hledáme nahrávače a univerzála. Také už snad bude k dispozici Vaculík,“ doufá Lilko.

V současné chvíli mohou Hradečtí svého soupeře pro zápasy o přežití vybírat mezi Slavií Plzeň, MFF Praha, které však mají před Východočechy tříbodový náskok, Volejbalem Brno, který má o bod víc než Hradec, a Rakovníkem, jenž je na tom zatím bodově stejně.

„Brno a Rakovník mají poměrně mladé týmy. Oproti nim máme určitě víc zkušeností a šance uspět by tak byla asi vyšší,“ říká Matuška.

„Úroveň všech týmů je ale tak vyrovnaná, že je prakticky jedno, na koho narazíme. Navíc se silnějšími soupeři se nám paradoxně daří víc. Všechno je otevřené,“ uzavírá trenér František Lilko.

ZBÝVAJÍCÍ ZÁPASY ZÁKLADNÍ ČÁSTI

13.1. 19.00 Hradec Králové - ČZU Praha B
14.1. 18.00 Hradec Králové - Dobřichovice
20.1. Plzeň - Hradec
21.1. Č. Budějovice - Hradec Králové